zywieniesportowcow.pl

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie

Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym

Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 40 g
cukier - 80 g
jajko - 2 szt.
masło - 40 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
limonka - 1 szt.
mąka pszenna - 180 g
Szpinak Baby - 60 g
wódka - 30 ml
cukier puder - 50 g
jogurt naturalny - 100 g
malina - 150 g
woda - 50 ml
żelatyna - 8 g
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SZPINAK Z BAZYLIĄ:
Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.
2.PIECZEMY BISZKOPT:
Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY:
Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).
4.WYCINAMY KÓŁKA Z BISZKOPTU:
Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SZPINAK Z BAZYLIĄ

Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.

2

PIECZEMY BISZKOPT

Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY

Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).

4

WYCINAMY KÓŁKA Z BISZKOPTU

Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2564,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

641,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,1 g

🌾

Węglowodany

90,9 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl