zywieniesportowcow.pl

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi

Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

śmietana 30% - 4 łyżki
miód - 1,5 łyżeczki
szalotka - 1,5 szt.
jajko - 1 szt.
musztarda sarepska - 3 łyżeczki
ziemniak - 3 szt.
polędwica wołowa - 2 kg
marchew - 4 szt.
wino czerwone - 60 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
krem balsamiczny - 1 łyżka
olej rzepakowy - 10 ml
ocet - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 125 ml
pieprz cayenne - 3 szczypty
rozmaryn świeży - 32 g
sos sojowy - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SZNUREK, KAWAŁEK:
folii spożywczej, trzepaczkę Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
2.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OBRANE:
i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
3.MARCHEWKI UGOTUJ W:
wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości masła, cukru i soli.
4.MARYNATA LISTKI Z:
4 gałązek rozmarynu wrzucamy do naczynia, mieszamy z musztardą chrzanową, miodem, 3 szczyptami pieprzu cayenne, dodajemy rozgnieciony w całości ząbek czosnku w łupinie i sos sojowy indonezyjski.
5.MIESZAJĄC TRZEPACZKĄ, DODAJEMY:
oliwę z oliwek oraz odrobinę octu spirytusowego.
6.MIESZAMY DO MOMENTU:
uzyskania gęstej marynaty.
7.W MARYNACIE ZANURZAMY:
kawałki mięsa przewiązane sznurkiem.
8.MIĘSO MARYNUJEMY MINIMUM:
2 godziny (najlepiej 1-2 dni) w lodówce, przykryte folią.
9.PRZED SMAŻENIEM MIĘSO:
powinno postać w temperaturze pokojowej 15-20 minut.
10.PURÉE POKROJONE NA:
mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki wrzucamy do garnka, który podgrzewamy.
11.DO GARNKA DODAJEMY:
kawałki ugotowanej marchwi, warzywa polewamy 4-5 łyżkami śmietany, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu.
12.GDY ŚMIETANA ZACZNIE:
się gotować, warzywa zdejmujemy z ognia.
13.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO:
momentu uzyskania konsystencji delikatnego purée.
14.JEŚLI POTRZEBA, W:
trakcie miksowania możemy dodać do purée nieco więcej śmietany.
15.DO ZMIKSOWANEGO PURÉE:
dodajemy jajko w całości i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy masło.
16.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
17.PRZED PODANIEM DELIKATNIE:
podgrzewamy (nie gotujemy).
18.BRUK Z POLĘDWICY:
wołowej Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy niewielką ilość masła.
19.GDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, wkładamy na patelnię kawałki marynowanej wołowiny i smażymy (ścinamy) mięso ok. 1 MINUTY Z: każdej strony (smażąc, nie nakłuwamy wołowiny).
20.MIĘSO WKŁADAMY DO:
piekarnika (na kratkę) rozgrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) na 5-10 minut (czas zależy od preferowanego stopnia wysmażenia).
21.SOS NA TĘ:
samą patelnię, na której smażyliśmy wołowinę, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, wlewamy czerwone wino, całość mieszamy drewnianą łyżką.
22.DODAJEMY ODROBINĘ KREMU:
balsamicznego, niewielką ilość soli i pieprzu.
23.SOS REDUKUJEMY, AŻ:
będzie pokrywał łyżkę.
24.JAK PODAWAĆ PURÉE:
wykładamy na talerz, na purée nakładamy kawałek polędwicy wołowej (przed jedzeniem zdejmujemy sznurek z mięsa), polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.
Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SZNUREK, KAWAŁEK

folii spożywczej, trzepaczkę Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).

2

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OBRANE

i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.

3

MARCHEWKI UGOTUJ W

wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości masła, cukru i soli.

4

MARYNATA LISTKI Z

4 gałązek rozmarynu wrzucamy do naczynia, mieszamy z musztardą chrzanową, miodem, 3 szczyptami pieprzu cayenne, dodajemy rozgnieciony w całości ząbek czosnku w łupinie i sos sojowy indonezyjski.

5

MIESZAJĄC TRZEPACZKĄ, DODAJEMY

oliwę z oliwek oraz odrobinę octu spirytusowego.

6

MIESZAMY DO MOMENTU

uzyskania gęstej marynaty.

7

W MARYNACIE ZANURZAMY

kawałki mięsa przewiązane sznurkiem.

8

MIĘSO MARYNUJEMY MINIMUM

2 godziny (najlepiej 1-2 dni) w lodówce, przykryte folią.

9

PRZED SMAŻENIEM MIĘSO

powinno postać w temperaturze pokojowej 15-20 minut.

10

PURÉE POKROJONE NA

mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki wrzucamy do garnka, który podgrzewamy.

11

DO GARNKA DODAJEMY

kawałki ugotowanej marchwi, warzywa polewamy 4-5 łyżkami śmietany, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu.

12

GDY ŚMIETANA ZACZNIE

się gotować, warzywa zdejmujemy z ognia.

13

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO

momentu uzyskania konsystencji delikatnego purée.

14

JEŚLI POTRZEBA, W

trakcie miksowania możemy dodać do purée nieco więcej śmietany.

15

DO ZMIKSOWANEGO PURÉE

dodajemy jajko w całości i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy masło.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

17

PRZED PODANIEM DELIKATNIE

podgrzewamy (nie gotujemy).

18

BRUK Z POLĘDWICY

wołowej Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy niewielką ilość masła.

19

GDY MASŁO SIĘ

rozpuści, wkładamy na patelnię kawałki marynowanej wołowiny i smażymy (ścinamy) mięso ok. 1 MINUTY Z: każdej strony (smażąc, nie nakłuwamy wołowiny).

20

MIĘSO WKŁADAMY DO

piekarnika (na kratkę) rozgrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) na 5-10 minut (czas zależy od preferowanego stopnia wysmażenia).

21

SOS NA TĘ

samą patelnię, na której smażyliśmy wołowinę, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, wlewamy czerwone wino, całość mieszamy drewnianą łyżką.

22

DODAJEMY ODROBINĘ KREMU

balsamicznego, niewielką ilość soli i pieprzu.

23

SOS REDUKUJEMY, AŻ

będzie pokrywał łyżkę.

24

JAK PODAWAĆ PURÉE

wykładamy na talerz, na purée nakładamy kawałek polędwicy wołowej (przed jedzeniem zdejmujemy sznurek z mięsa), polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1828,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,0 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

28,4 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl