Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK, KAWAŁEK
folii spożywczej, trzepaczkę Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OBRANE
i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
MARCHEWKI UGOTUJ W
wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości masła, cukru i soli.
MARYNATA LISTKI Z
4 gałązek rozmarynu wrzucamy do naczynia, mieszamy z musztardą chrzanową, miodem, 3 szczyptami pieprzu cayenne, dodajemy rozgnieciony w całości ząbek czosnku w łupinie i sos sojowy indonezyjski.
MIESZAJĄC TRZEPACZKĄ, DODAJEMY
oliwę z oliwek oraz odrobinę octu spirytusowego.
MIESZAMY DO MOMENTU
uzyskania gęstej marynaty.
W MARYNACIE ZANURZAMY
kawałki mięsa przewiązane sznurkiem.
MIĘSO MARYNUJEMY MINIMUM
2 godziny (najlepiej 1-2 dni) w lodówce, przykryte folią.
PRZED SMAŻENIEM MIĘSO
powinno postać w temperaturze pokojowej 15-20 minut.
PURÉE POKROJONE NA
mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki wrzucamy do garnka, który podgrzewamy.
DO GARNKA DODAJEMY
kawałki ugotowanej marchwi, warzywa polewamy 4-5 łyżkami śmietany, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu.
GDY ŚMIETANA ZACZNIE
się gotować, warzywa zdejmujemy z ognia.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO
momentu uzyskania konsystencji delikatnego purée.
JEŚLI POTRZEBA, W
trakcie miksowania możemy dodać do purée nieco więcej śmietany.
DO ZMIKSOWANEGO PURÉE
dodajemy jajko w całości i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy masło.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PRZED PODANIEM DELIKATNIE
podgrzewamy (nie gotujemy).
BRUK Z POLĘDWICY
wołowej Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy niewielką ilość masła.
GDY MASŁO SIĘ
rozpuści, wkładamy na patelnię kawałki marynowanej wołowiny i smażymy (ścinamy) mięso ok. 1 MINUTY Z: każdej strony (smażąc, nie nakłuwamy wołowiny).
MIĘSO WKŁADAMY DO
piekarnika (na kratkę) rozgrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) na 5-10 minut (czas zależy od preferowanego stopnia wysmażenia).
SOS NA TĘ
samą patelnię, na której smażyliśmy wołowinę, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, wlewamy czerwone wino, całość mieszamy drewnianą łyżką.
DODAJEMY ODROBINĘ KREMU
balsamicznego, niewielką ilość soli i pieprzu.
SOS REDUKUJEMY, AŻ
będzie pokrywał łyżkę.
JAK PODAWAĆ PURÉE
wykładamy na talerz, na purée nakładamy kawałek polędwicy wołowej (przed jedzeniem zdejmujemy sznurek z mięsa), polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1828,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,0 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
28,4 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!

Ciasto o smaku coli
Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!