zywieniesportowcow.pl

Ciasto marchewkowe z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Ciasto marchewkowe z czekoladą

Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 215 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 4 szt.
marchew - 210 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 220 g
masło - 25 g
śmietana 30% - 115 g
czekolada mleczna z orzechami - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY STARTĄ MARCHEWKĘ:
Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka wsypujemy część przesianej mąki. Następnie dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, startą marchewkę i posiekaną nożem czekoladę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy dotortownicyi pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę i 20 minut.
2.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Podgrzewamy czekoladę do temperatury 40°C. Oddzielamy orzechy. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do czekolady i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło o temperaturze pokojowej. Mieszamy.
3.POSYPUJEMY CIASTO ORZECHAMI:
Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami, które oddzieliliśmy od czekolady.
Ciasto marchewkowe z czekoladą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY STARTĄ MARCHEWKĘ

Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka wsypujemy część przesianej mąki. Następnie dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, startą marchewkę i posiekaną nożem czekoladę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy dotortownicyi pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę i 20 minut.

2

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Podgrzewamy czekoladę do temperatury 40°C. Oddzielamy orzechy. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do czekolady i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło o temperaturze pokojowej. Mieszamy.

3

POSYPUJEMY CIASTO ORZECHAMI

Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami, które oddzieliliśmy od czekolady.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6192 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

387 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z czekoladą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl