zywieniesportowcow.pl

Ciasto marchewkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego to deser, który przypadnie do gustu małym i dużym miłośnikom słodkości

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego to deser, który przypadnie do gustu małym i dużym miłośnikom słodkości

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
cukier brązowy - 180 g
cynamon - 2 łyżeczki
drażetki czekoladowe - 80 g
jogurt naturalny - 3 łyżki
marchew - 250 g
mąka pszenna - 225 g
migdały - 125 g
olej - 150 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
wanilia - 3 g
cukier puder - 125 g
czekoladowe serduszka - 30 g
masło - 125 g
serek śmietankowy - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
2.PRAŻYMY MIGDAŁY:
Mielone migdały prażymy na patelni bez dodatku oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
3.ŚCIERAMY MARCHEWKI NA TARCE:
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA CIASTO:
W misce łączymy suche składniki, dodajemy olej, jogurt i startą marchewkę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, a na koniec dorzucamy dropsy czekoladowe i całość mieszamy.
5.PIECZEMY CIASTO:
Przekładamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
6.SMARUJEMY CIASTO POLEWĄ:
Serek śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem, masłem i dodatkiem ziarenek z laski wanilii. Wyjmujemy ciasto z formy, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i ozdabiamy  czekoladowymi dekoracjami.
Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

2

PRAŻYMY MIGDAŁY

Mielone migdały prażymy na patelni bez dodatku oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

3

ŚCIERAMY MARCHEWKI NA TARCE

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA CIASTO

W misce łączymy suche składniki, dodajemy olej, jogurt i startą marchewkę. Całość mieszamy. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, a na koniec dorzucamy dropsy czekoladowe i całość mieszamy.

5

PIECZEMY CIASTO

Przekładamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

6

SMARUJEMY CIASTO POLEWĄ

Serek śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem, masłem i dodatkiem ziarenek z laski wanilii. Wyjmujemy ciasto z formy, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i ozdabiamy  czekoladowymi dekoracjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6714,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

559,6 kcal

🥑

Tłuszcz

37 g

🌾

Węglowodany

51,1 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl