Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELEMY PISTACJE
Pistacje obieramy z łupinek i łączymy z oliwą z oliwek w młynku do kawy. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.
UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Mleko, cukier i żółtka jaj łączymy w misce, którą następnie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień.
DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ
Do masy jajecznej dodajemy ubitą śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
Zmielone migdały łączymy w misce z białkami jaj i cukrem pudrem. Dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota.
ŁĄCZYMY SYROP CUKROWY Z BIAŁKAMI JAJ (BEZA WŁOSKA)
Do wciąż ubijanych białek dodajemy gorący syrop cukrowy i ubijamy jeszcze chwilę – do uzyskania perłowej piany.
ŁĄCZYMY BEZĘ Z BAZĄ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH
Bezę dodajemy partiami do bazy ciasteczek migdałowych i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Worek zamykamy. Masę szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując płaskie ciasteczka. Staramy się zachować odstępy między ciasteczkami, które lekko wyrosną podczas pieczenia.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do wystygnięcia.
PRZEKŁADAMY CIASTECZKA LODAMI
Zmrożone lody mieszamy, by uplastycznić masę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką.
PODAJEMY CIASTECZKA
Czekoladę temperujemyi schładzamy, mieszając. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie, ustawiamy pionowo na talerzu wyłożonym pergaminem lub papierem do pieczenia (talerz warto wcześniej schłodzić w lodówce) i ponownie wkładamy do zamrażalnika, by czekolada stężała.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5995 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
239,8 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
27,2 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!