zywieniesportowcow.pl

Szakszuka z kuminem • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

Szakszuka z kuminem

Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
chleb wiejski - 120 g
jajko - 2 szt.
masło - 2 łyżki
kumin - 2 szczypty
cebula dymka - 1 szt.
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
passata pomidorowa - 7 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY CEBULĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy.
2.DODAJEMY POMIDORY:
Do cebuli dodajemy pulpę, kumin, drobno posiekaną papryczkę chili. Zmniejszamy ogień. Dodajemy masło i dusimy pod przykryciem kilka minut.
3.DODAJEMY JAJKA:
Mieszamy cebulę z pomidorami i na środku robimy miejsce dla jajek, odgarniając sos na bok. Wbijamy dwa jajka. Przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekaną młodą cebulką i szczypiorkiem. Podajemy z podpieczonym chlebem.
Szakszuka z kuminem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY CEBULĘ

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy.

2

DODAJEMY POMIDORY

Do cebuli dodajemy pulpę, kumin, drobno posiekaną papryczkę chili. Zmniejszamy ogień. Dodajemy masło i dusimy pod przykryciem kilka minut.

3

DODAJEMY JAJKA

Mieszamy cebulę z pomidorami i na środku robimy miejsce dla jajek, odgarniając sos na bok. Wbijamy dwa jajka. Przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekaną młodą cebulką i szczypiorkiem. Podajemy z podpieczonym chlebem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

975,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

487,9 kcal

🥑

Tłuszcz

28,5 g

🌾

Węglowodany

43,6 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy

Szakszuka z kuminem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl