Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JEŚLI
masz mrożone filety z mintaja, przed przygotowaniem dania rozmróź je.
RYŻ WŁÓŻ DO
450 ml wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut.
PRZYGOTOWANIE CZOSNEK OBIERAMY,
przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili.
MINTAJA OPŁUKUJEMY, OSUSZAMY
i kroimy w szerokie paski.
SKRAPIAMY POŁOWĄ MARYNATY,
marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.
PAPRYKĘ, PIECZARKI I
cebulę oczyszczamy.
PAPRYKĘ POZBAWIAMY NASION
i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm.
KIEŁKI ODLEWAMY Z
zalewy i osączamy.
ANANASA OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC
przy tym sok.
WARZYWA SMAŻYMY NA
2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut.
DODAJEMY 100 ML
soku z ananasa i resztę marynaty.
MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY
w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku.
DODAJEMY KIEŁKI I
ananasa i podgrzewamy.
RYBĘ OSĄCZAMY, OBTACZAMY
w pozostałej mące ziemniaczanej.
POZOSTAŁY OLEJ ROZGRZEWAMY
na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki.
RYBĘ SMAŻYMY PORCJAMI
przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym.
RYBĘ SERWUJEMY Z
warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4243,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1060,8 kcal
Tłuszcz
57,3 g
Węglowodany
102,4 g
Błonnik
6,1 g
Białko
35,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem w wykonaniu Moniki Mrozowskiej!

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!