zywieniesportowcow.pl

Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.

Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami

Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ananas w puszce - 560 g
chili mielone - 1 szczypta
cebula dymka - 2 szt.
mintaj filet - 600 g
kiełki fasoli mung - 150 g
mąka ziemniaczana - 120 g
olej - 750 ml
pieczarka - 250 g
ryż basmati - 200 g
Sherry - 75 ml
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 75 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JEŚLI:
masz mrożone filety z mintaja, przed przygotowaniem dania rozmróź je.
2.RYŻ WŁÓŻ DO:
450 ml wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut.
3.PRZYGOTOWANIE CZOSNEK OBIERAMY,:
przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili.
4.MINTAJA OPŁUKUJEMY, OSUSZAMY:
i kroimy w szerokie paski.
5.SKRAPIAMY POŁOWĄ MARYNATY,:
marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.
6.PAPRYKĘ, PIECZARKI I:
cebulę oczyszczamy.
7.PAPRYKĘ POZBAWIAMY NASION:
i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm.
8.KIEŁKI ODLEWAMY Z:
zalewy i osączamy.
9.ANANASA OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC:
przy tym sok.
10.WARZYWA SMAŻYMY NA:
2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut.
11.DODAJEMY 100 ML:
soku z ananasa i resztę marynaty.
12.MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY:
w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku.
13.DODAJEMY KIEŁKI I:
ananasa i podgrzewamy.
14.RYBĘ OSĄCZAMY, OBTACZAMY:
w pozostałej mące ziemniaczanej.
15.POZOSTAŁY OLEJ ROZGRZEWAMY:
na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki.
16.RYBĘ SMAŻYMY PORCJAMI:
przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym.
17.RYBĘ SERWUJEMY Z:
warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.
18.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JEŚLI

masz mrożone filety z mintaja, przed przygotowaniem dania rozmróź je.

2

RYŻ WŁÓŻ DO

450 ml wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut.

3

PRZYGOTOWANIE CZOSNEK OBIERAMY,

przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili.

4

MINTAJA OPŁUKUJEMY, OSUSZAMY

i kroimy w szerokie paski.

5

SKRAPIAMY POŁOWĄ MARYNATY,

marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.

6

PAPRYKĘ, PIECZARKI I

cebulę oczyszczamy.

7

PAPRYKĘ POZBAWIAMY NASION

i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm.

8

KIEŁKI ODLEWAMY Z

zalewy i osączamy.

9

ANANASA OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC

przy tym sok.

10

WARZYWA SMAŻYMY NA

2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut.

11

DODAJEMY 100 ML

soku z ananasa i resztę marynaty.

12

MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY

w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku.

13

DODAJEMY KIEŁKI I

ananasa i podgrzewamy.

14

RYBĘ OSĄCZAMY, OBTACZAMY

w pozostałej mące ziemniaczanej.

15

POZOSTAŁY OLEJ ROZGRZEWAMY

na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki.

16

RYBĘ SMAŻYMY PORCJAMI

przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym.

17

RYBĘ SERWUJEMY Z

warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.

18

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4243,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1060,8 kcal

🥑

Tłuszcz

57,3 g

🌾

Węglowodany

102,4 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

35,2 g

Podobne przepisy

Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl