zywieniesportowcow.pl

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami

Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
drożdże świeże - 10 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka zielona - 1 szt.
sól - 1 szczypta
ziemniak - 400 g
szynka parmeńska - 150 g
czosnek niedźwiedzi - 30 g
mąka pszenna - 250 g
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Drożdże kruszymy i rozrabiamy wraz z cukrem letnią wodą (125 ml). Razem z mąką, 1 łyżeczką soli, cukrem i oliwą zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
2.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, myjemy i strugamy w cienkie plastry. Gotujemy przez 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy.
3.ŁĄCZYMY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI ZE ŚMIETANKĄ:
Czosnek niedźwiedzi oczyszczamy, myjemy i otrząsamy do sucha. 2/3 kroimy i mieszamy ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie paski.
4.PIECZEMY PODPŁOMYKI:
Ciasto dzielimy na 4 porcje – każdą rozwałkowujemy bardzo cienko na odrobinie mąki. Przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy śmietanką. Obkładamy ziemniakami i papryką, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Szynkę rozrywamy na kawałki i rozkładamy na podpłomykach. Blachy jedną po drugiej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C i pieczemy podpłomyki przez ok. 10 minut. Resztę czosnku niedźwiedziego kroimy w paski. Przed podaniem posypujemy nim podpłomyki.
Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozrabiamy wraz z cukrem letnią wodą (125 ml). Razem z mąką, 1 łyżeczką soli, cukrem i oliwą zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

2

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, myjemy i strugamy w cienkie plastry. Gotujemy przez 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy.

3

ŁĄCZYMY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI ZE ŚMIETANKĄ

Czosnek niedźwiedzi oczyszczamy, myjemy i otrząsamy do sucha. 2/3 kroimy i mieszamy ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie paski.

4

PIECZEMY PODPŁOMYKI

Ciasto dzielimy na 4 porcje – każdą rozwałkowujemy bardzo cienko na odrobinie mąki. Przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy śmietanką. Obkładamy ziemniakami i papryką, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Szynkę rozrywamy na kawałki i rozkładamy na podpłomykach. Blachy jedną po drugiej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C i pieczemy podpłomyki przez ok. 10 minut. Resztę czosnku niedźwiedziego kroimy w paski. Przed podaniem posypujemy nim podpłomyki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2314,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

578,6 kcal

🥑

Tłuszcz

25,1 g

🌾

Węglowodany

69,2 g

🥬

Błonnik

20,2 g

💪

Białko

20,2 g

Podobne przepisy

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl