zywieniesportowcow.pl

Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli szukasz pomysłu na danie mięsne, ta potrawa jest dla Ciebie! Wypróbuj cassoulet z udkami kurczaka.

Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem

Jeśli szukasz pomysłu na danie mięsne, ta potrawa jest dla Ciebie! Wypróbuj cassoulet z udkami kurczaka.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

bulion warzywny - 400 ml
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała - 350 g
liść laurowy - 1 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kurczak udko - 6 szt.
włoszczyzna - 600 g
boczek surowy - 150 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ:
Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy dużą ilością zimnej wody i pozostawiamy na noc, aby spęczniała. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewamy więcej gorącej wody.
2.SMAŻYMY BOCZEK:
Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kości (jeśli są), kroimy na kawałki. Mięso podsmażamy na gorącym oleju, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
3.SMAŻYMY KURCZAKA:
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
4.SMAŻYMY WARZYWA I BOCZEK:
Pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek podsmażamy do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i bulion. Fasolę odcedzamy i razem z boczkiem dodajemy do całości. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
5.PIECZEMY CASSOULET:
Fasolę przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Układamy na niej udka kurczaka. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 75 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący.
Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ

Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy dużą ilością zimnej wody i pozostawiamy na noc, aby spęczniała. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewamy więcej gorącej wody.

2

SMAŻYMY BOCZEK

Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kości (jeśli są), kroimy na kawałki. Mięso podsmażamy na gorącym oleju, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

3

SMAŻYMY KURCZAKA

Udka kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

4

SMAŻYMY WARZYWA I BOCZEK

Pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek podsmażamy do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i bulion. Fasolę odcedzamy i razem z boczkiem dodajemy do całości. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.

5

PIECZEMY CASSOULET

Fasolę przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Układamy na niej udka kurczaka. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 75 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3744,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

624,1 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

39,5 g

🥬

Błonnik

28 g

💪

Białko

28 g

Podobne przepisy

Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl