zywieniesportowcow.pl

Angielski przysmak owocowy • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Angielski przysmak owocowy

Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 40 g
jajko - 2 szt.
borówki - 50 g
cukier - 110 g
cukier trzcinowy - 20 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jogurt naturalny - 3 łyżki
masło - 80 g
mąka ziemniaczana - 40 g
mąka pszenna typ 450 - 100 g
morela - 200 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
2.JAJKA TAKŻE WYJMIJ:
z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
3.CIASTO KRUCHE MĄKĘ:
przesiewamy na blat, dodajemy cukier wanilinowy, masło i siekamy całość na drobne kawałki.
4.DODAJEMY CUKIER PUDER,:
żółtko, chwilę siekamy i zagniatamy ciasto (jeżeli masa nie będzie się łączyć – dodajemy łyżkę jogurtu).
5.ZAWIJAMY W FOLIĘ:
i chłodzimy 40 minut w lodówce.
6.MASŁO UCIERAMY Z:
cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
7.CAŁY CZAS MIKSUJĄC,:
stopniowo dodajemy jajka oraz żółtko.
8.DO DOBRZE UBITEJ:
i napowietrzonej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. MIESZAMY.
9.MASĘ DZIELIMY NA:
dwie części: 3/4 oraz 1/4.
10.DO MNIEJSZEJ DODAJEMY:
jogurt i dokładnie mieszamy.
11.FORMĘ O ŚREDNICY:
24 cm, smarujemy masłem i posypujemy okruszkami (lub pokruszonymi biszkoptami).
12.WIĘKSZĄ CZĘŚĆ CIASTA:
przekładamy na dno formy.
13.NA WIERZCH DELIKATNIE:
nakładamy ciasto z jogurtem, na cieście układamy pokrojone na małe cząstki morele i borówki.
14.SCHŁODZONE CIASTO KRUCHE:
rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm, tniemy w paski o szerokości około 1-1,5 cm i układamy na owocach.
15.PASKI SMARUJEMY BIAŁKIEM:
i posypujemy cukrem trzcinowym.
16.PIECZEMY 45-50 MINUT:
w temp.
17.170°C (TERMOOBIEG).:
STUDZIMY.
Angielski przysmak owocowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

2

JAJKA TAKŻE WYJMIJ

z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.

3

CIASTO KRUCHE MĄKĘ

przesiewamy na blat, dodajemy cukier wanilinowy, masło i siekamy całość na drobne kawałki.

4

DODAJEMY CUKIER PUDER,

żółtko, chwilę siekamy i zagniatamy ciasto (jeżeli masa nie będzie się łączyć – dodajemy łyżkę jogurtu).

5

ZAWIJAMY W FOLIĘ

i chłodzimy 40 minut w lodówce.

6

MASŁO UCIERAMY Z

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

7

CAŁY CZAS MIKSUJĄC,

stopniowo dodajemy jajka oraz żółtko.

8

DO DOBRZE UBITEJ

i napowietrzonej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. MIESZAMY.

9

MASĘ DZIELIMY NA

dwie części: 3/4 oraz 1/4.

10

DO MNIEJSZEJ DODAJEMY

jogurt i dokładnie mieszamy.

11

FORMĘ O ŚREDNICY

24 cm, smarujemy masłem i posypujemy okruszkami (lub pokruszonymi biszkoptami).

12

WIĘKSZĄ CZĘŚĆ CIASTA

przekładamy na dno formy.

13

NA WIERZCH DELIKATNIE

nakładamy ciasto z jogurtem, na cieście układamy pokrojone na małe cząstki morele i borówki.

14

SCHŁODZONE CIASTO KRUCHE

rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm, tniemy w paski o szerokości około 1-1,5 cm i układamy na owocach.

15

PASKI SMARUJEMY BIAŁKIEM

i posypujemy cukrem trzcinowym.

16

PIECZEMY 45-50 MINUT

w temp.

17

170°C (TERMOOBIEG).

STUDZIMY.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3773 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

377,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

45 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Angielski przysmak owocowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl