zywieniesportowcow.pl

Krem sułtański ze świeżymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Krem sułtański ze świeżymi owocami

Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietana 36% - 660 ml
cukier puder - 1 łyżka
kakao - 1 łyżka
rum brązowy - 100 ml
rodzynki - 80 g
malina - 200 g
borówki - 150 g
truskawka - 5 szt.
mięta świeża - 5 liści

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY ŚMIERANKĘ:
Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY:
Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.
3.PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH:
Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.
4.PODAJEMY DESER:
Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.
Krem sułtański ze świeżymi owocami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY ŚMIERANKĘ

Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY

Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.

3

PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH

Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.

4

PODAJEMY DESER

Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2159 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

431,8 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

26,5 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy

Krem sułtański ze świeżymi owocami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl