Łatwa saltimbocca z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PAPIER
do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół) Kurczak Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
ZĄBEK CZOSNKU KROIMY
w cienkie plastry.
NA KAŻDYM KAWAŁKU
piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
KASZA DO GARNKA
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
GDY CZOSNEK SIĘ
lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. CAŁOŚĆ MIESZAMY I: prażymy.
DOPRAWIAMY MAŁĄ ILOŚCIĄ
białego wina.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. MIESZAMY.
PRZYGOTOWANIE NA ROZGRZANY
na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu.
DOPRAWIAMY DOTĄD NIEDOPRAWIONĄ
stronę mięsa solą i pieprzem. SMAŻYMY. PRZEWRACAMY NA DRUGĄ: stronę.
OBSMAŻONE PIERSI KŁADZIEMY
na blaszkę wyłożoną pergaminem.
ODSTAWIAMY WSZYSTKO NA
chwilę na bok.
Z MIĘSA WYCIĄGAMY
wykałaczki.
NA KURCZAKA NAKŁADAMY
plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.
SOS CEBULĘ I
paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY NA
patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
GDY WINO W
całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy.
CZEKAMY, AŻ SOS
się zagotuje.
DODAJEMY CAŁE KAPARY
i niewielką ilość wody.
JAK PODAWAĆ KASZĘ
wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. DOPRAWIAMY ODROBINĄ MIELONEGO: pieprzu.
DEKORUJEMY 2 LISTKAMI
szałwii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4320,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1080 kcal
Tłuszcz
34,7 g
Węglowodany
85,6 g
Błonnik
17,5 g
Białko
67,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.

Syrop piernikowy
Aromatyczny syrop piernikowy, który będzie świetnym dodatkiem do świątecznych kaw i deserów. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go zrobić!

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!