zywieniesportowcow.pl

Chlebek mięsny • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Chlebek mięsny

Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
mozzarella - 2 szt.
jajko - 3 szt.
bułka tarta - 125 g
oliwki czarne - 25 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 1 kg
przecier pomidorowy - 250 ml
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 200 g
oliwki zielone - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PODŁUŻNĄ FOREMKĘ:
i papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
2.NASTĘPNIE DOKŁADNIE WYKŁADAMY:
ją od środka plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
3.MIĘSO MIELONE Z:
łopatki, 250 ml przecieru pomidorowego, marchew pokrojoną w kosteczkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę, posiekane ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w kosteczkę, bułkę tartą, czarne i zielone oliwki pokrojone w talarki, mozzarellę w kosteczkę, 3 jaja, świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól mieszamy w misce i ugniatamy wilgotnymi rękoma.
4.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
foremki wyłożonej papierem pergaminowym i szynką szwarcwaldzką. UGNIATAMY.
5.NA SAM WIERZCH:
wykładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej (całość musi być zakryta szynką, wystające brzegi szynki zawijamy do środka).
6.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 45-50 minut.
7.JAK PODAWAĆ PO:
upływie tego czasu wyciągamy danie z piekarnika, wykładamy je na talerz z foremki, kroimy na mniejsze porcje.
8.MOŻNA PODAWAĆ Z:
sałatą doprawioną sosem vinegrette lub z pieczonymi ziemniakami.
Chlebek mięsny

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PODŁUŻNĄ FOREMKĘ

i papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

2

NASTĘPNIE DOKŁADNIE WYKŁADAMY

ją od środka plastrami szynki szwarcwaldzkiej.

3

MIĘSO MIELONE Z

łopatki, 250 ml przecieru pomidorowego, marchew pokrojoną w kosteczkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę, posiekane ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w kosteczkę, bułkę tartą, czarne i zielone oliwki pokrojone w talarki, mozzarellę w kosteczkę, 3 jaja, świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól mieszamy w misce i ugniatamy wilgotnymi rękoma.

4

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

foremki wyłożonej papierem pergaminowym i szynką szwarcwaldzką. UGNIATAMY.

5

NA SAM WIERZCH

wykładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej (całość musi być zakryta szynką, wystające brzegi szynki zawijamy do środka).

6

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 45-50 minut.

7

JAK PODAWAĆ PO

upływie tego czasu wyciągamy danie z piekarnika, wykładamy je na talerz z foremki, kroimy na mniejsze porcje.

8

MOŻNA PODAWAĆ Z

sałatą doprawioną sosem vinegrette lub z pieczonymi ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2225,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,4 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

36,3 g

🥬

Błonnik

38,6 g

💪

Białko

38,6 g

Podobne przepisy

Chlebek mięsny - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl