zywieniesportowcow.pl

Butter Tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Każdy fan kuchni indyjskiej na pewno doceni tę propozycję wege. Butter tofu to aromatyczne danie z serem tofu w roli głównej.

Butter Tofu

Każdy fan kuchni indyjskiej na pewno doceni tę propozycję wege. Butter tofu to aromatyczne danie z serem tofu w roli głównej.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tofu - 540 g
olej rzepakowy - 10 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 5 cm
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidory z puszki - 400 g
garam masala - 1 łyżka
kumin - 1 łyżeczka
kolendra mielona - 1 łyżeczka
kurkuma - 1 łyżeczka
chili mielone - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
orzech nerkowca - 80 g
śmietanka kremówka 30% - 200 g
masło - 40 g
sok z cytryny - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TOFU:
Tofu kroimy w dużą kostkę i doprawiamy przyprawą garam masala. Dokładnie mieszamy, by kawałki tofu obtoczyły się w przyprawie. Odkładamy do zamarynowania.
2.SIEKAMY WARZYWA:
Do miski termorobota MC Smart wkładamy obraną cebulę czosnek, imbir i papryczkę chili. Zakładamy pokrywkę.Używając programu „miksowanie na puree”/ czas: 10 sekund / obroty: 8, siekamy je, a w połowie programu zbieramy szpatułką ze ścianek.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Do naczynia wlewamy olej rzepakowy. Posiekane warzywa smażymy,używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
4.GOTUJEMY SOS:
Do podsmażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy: garam masala, kumin, kolendrę, kurkumę, chili oraz sól, a także orzechy nerkowca. Całość gotujemy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut / obroty: 1.
5.MIESZAMY SOS:
Do ugotowanego sosu dodajemy śmietankę, masło oraz sok z cytryny i ponownie gotujemy,używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Następnie blendujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji,używając programu „miksowanie na puree” / czas: 3 minuty / obroty: 8.
6.DODAJEMY TOFU:
Do sosu wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu i mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.
Butter Tofu

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TOFU

Tofu kroimy w dużą kostkę i doprawiamy przyprawą garam masala. Dokładnie mieszamy, by kawałki tofu obtoczyły się w przyprawie. Odkładamy do zamarynowania.

2

SIEKAMY WARZYWA

Do miski termorobota MC Smart wkładamy obraną cebulę czosnek, imbir i papryczkę chili. Zakładamy pokrywkę.Używając programu „miksowanie na puree”/ czas: 10 sekund / obroty: 8, siekamy je, a w połowie programu zbieramy szpatułką ze ścianek.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Do naczynia wlewamy olej rzepakowy. Posiekane warzywa smażymy,używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.

4

GOTUJEMY SOS

Do podsmażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy: garam masala, kumin, kolendrę, kurkumę, chili oraz sól, a także orzechy nerkowca. Całość gotujemy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut / obroty: 1.

5

MIESZAMY SOS

Do ugotowanego sosu dodajemy śmietankę, masło oraz sok z cytryny i ponownie gotujemy,używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Następnie blendujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji,używając programu „miksowanie na puree” / czas: 3 minuty / obroty: 8.

6

DODAJEMY TOFU

Do sosu wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu i mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2482,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

827,6 kcal

🥑

Tłuszcz

65,7 g

🌾

Węglowodany

31 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

32 g

Podobne przepisy

Butter Tofu - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl