Butter Tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Każdy fan kuchni indyjskiej na pewno doceni tę propozycję wege. Butter tofu to aromatyczne danie z serem tofu w roli głównej.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu kroimy w dużą kostkę i doprawiamy przyprawą garam masala. Dokładnie mieszamy, by kawałki tofu obtoczyły się w przyprawie. Odkładamy do zamarynowania.
SIEKAMY WARZYWA
Do miski termorobota MC Smart wkładamy obraną cebulę czosnek, imbir i papryczkę chili. Zakładamy pokrywkę.Używając programu „miksowanie na puree”/ czas: 10 sekund / obroty: 8, siekamy je, a w połowie programu zbieramy szpatułką ze ścianek.
SMAŻYMY WARZYWA
Do naczynia wlewamy olej rzepakowy. Posiekane warzywa smażymy,używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy: garam masala, kumin, kolendrę, kurkumę, chili oraz sól, a także orzechy nerkowca. Całość gotujemy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut / obroty: 1.
MIESZAMY SOS
Do ugotowanego sosu dodajemy śmietankę, masło oraz sok z cytryny i ponownie gotujemy,używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Następnie blendujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji,używając programu „miksowanie na puree” / czas: 3 minuty / obroty: 8.
DODAJEMY TOFU
Do sosu wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu i mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2482,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827,6 kcal
Tłuszcz
65,7 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
5,6 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową
Czas na pyszne ciasto marchewkowe z wyśmienitą pistacjową polewą. Wg tego przepisu za pomocą termorobota MC Smart zrobicie ciasto szybko i sprawnie, by już za chwilę cieszyć się jego doskonałym smakiem!

Shot z kurkumy i imbiru
Łącz kłącza pełne mocy i dbaj o siebie w chłodne miesiące! Przepis Kingi na shot z kurkumy i imbiru to porcja wartościowych składników zawartych w superfoods i cytrusach. Korzystaj z tego, co daje natura!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera
Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!

Wzmacniający, białkowy shake lamparta
Życie wojownika to ciągła walka – te wszystkie dostępne tryby: arcade, story, versus, practice, online, survival czy team battle. Aby wzmocnić się przed kolejną potyczką, spróbuj przygotować białkowy shake lamparta, wojownika, którego możesz znać z niejednej gry!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.