zywieniesportowcow.pl

Kotlety z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 500 g
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
otręby owsiane - 15 g
bułka tarta - 20 g
mąka pszenna - 15 g
sól - 0,5 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
olej - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ:
Cukinię starannie myjemy i osuszamy. Potem ścieramy ją na tarce i przekładamy na sito. Delikatnie obsypujemy solą (połową porcji) i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie z powrotem przekładamy ją do miski.
2.DODAJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dodajemy ją do miski.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do miski wsypujemy mąkę i otręby. Dodajemy jajko oraz przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy.
4.FORMUJEMY KOTLETY:
Z ciasta formujemy małe, płaskie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
5.SMAŻYMY KOTLETY:
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej kotlety, aż zrobią się rumiane z obu stron (ok. 2-3 minuty na stronę).
Kotlety z cukinii

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinię starannie myjemy i osuszamy. Potem ścieramy ją na tarce i przekładamy na sito. Delikatnie obsypujemy solą (połową porcji) i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie z powrotem przekładamy ją do miski.

2

DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dodajemy ją do miski.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miski wsypujemy mąkę i otręby. Dodajemy jajko oraz przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy.

4

FORMUJEMY KOTLETY

Z ciasta formujemy małe, płaskie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

5

SMAŻYMY KOTLETY

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej kotlety, aż zrobią się rumiane z obu stron (ok. 2-3 minuty na stronę).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

718,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

143,7 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy

Kotlety z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl