zywieniesportowcow.pl

Spring rolls • przepis • składniki • przygotowanie

Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Spring rolls

Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
olej sezamowy - 1 łyżeczka
polędwica wołowa - 200 g
sos rybny - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
rzodkiewka - 4 szt.
szczypior cebuli - 24 g
papier ryżowy - 10 szt.
kolendra świeża - 45 g
kiełki fasoli mung - 100 g
słodki sos chili - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chili i czosnek drobno siekamy. Mieszamy razem z olejem sezamowym, słonecznikowym, sosem rybnym i solą. Polędwicę zamaczamy w marynacie i w szklanym naczyniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Polędwicę wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy polędwicę ok. 1 minuty z każdej strony – tak aby mięso się zarumieniło. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.KROIMY WARZYWA:
Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w zapałki. Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki w plasterki, marchewkę w julienne, szczypiorek na kilkucentymetrowe kawałki.
4.FORMUJEMY ROLLSY:
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczamy chwilę w zimnej wodzie. Każdy układamy na suchej desce, nakładamy na środek po kilka kawałków przygotowanych warzyw. Dodajemy kiełki fasoli mung i listki kolendry oraz polędwicę pokrojoną w paski. Objętość składników nie powinna przekraczać ⅓ szerokości papieru.
Spring rolls

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chili i czosnek drobno siekamy. Mieszamy razem z olejem sezamowym, słonecznikowym, sosem rybnym i solą. Polędwicę zamaczamy w marynacie i w szklanym naczyniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Polędwicę wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy polędwicę ok. 1 minuty z każdej strony – tak aby mięso się zarumieniło. Odstawiamy do wystygnięcia.

3

KROIMY WARZYWA

Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w zapałki. Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki w plasterki, marchewkę w julienne, szczypiorek na kilkucentymetrowe kawałki.

4

FORMUJEMY ROLLSY

Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczamy chwilę w zimnej wodzie. Każdy układamy na suchej desce, nakładamy na środek po kilka kawałków przygotowanych warzyw. Dodajemy kiełki fasoli mung i listki kolendry oraz polędwicę pokrojoną w paski. Objętość składników nie powinna przekraczać ⅓ szerokości papieru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1351 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

135,1 kcal

🥑

Tłuszcz

2,6 g

🌾

Węglowodany

21,6 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy

Spring rolls - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl