zywieniesportowcow.pl

Dżem bananowo-bazyliowy • przepis • składniki • przygotowanie

Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Dżem bananowo-bazyliowy

Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 1 kg
bazylia świeża - 10 g
cukier - 250 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BANANY OBIERAMY,:
kroimy w kawałki i przekładamy na patelnię.
2.Z LIMONKI ŚCIERAMY:
skórkę i wyciskamy sok.
3.MIESZAMY RAZEM Z:
bananami.
4.DODAJEMY CUKIER I:
całość gotujemy.
5.GDY NA POWIERZCHNI:
zaczną tworzyć się bąble, banany gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
6.BAZYLIĘ DROBNO SIEKAMY:
i dodajemy do bananów.
7.GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ:
5 minut.
8.GOTOWY DŻEM PRZEKŁADAMY:
do wyparzonych słoiczków.
Dżem bananowo-bazyliowy

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BANANY OBIERAMY,

kroimy w kawałki i przekładamy na patelnię.

2

Z LIMONKI ŚCIERAMY

skórkę i wyciskamy sok.

3

MIESZAMY RAZEM Z

bananami.

4

DODAJEMY CUKIER I

całość gotujemy.

5

GDY NA POWIERZCHNI

zaczną tworzyć się bąble, banany gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

6

BAZYLIĘ DROBNO SIEKAMY

i dodajemy do bananów.

7

GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ

5 minut.

8

GOTOWY DŻEM PRZEKŁADAMY

do wyparzonych słoiczków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1876,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

78,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy

Dżem bananowo-bazyliowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl