zywieniesportowcow.pl

Bombki z piernika • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Bombki z piernika

Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
kakao - 2 łyżeczki
masło - 70 g
miód - 180 g
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
mąka pszenna - 500 g
cukier puder - 140 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
sok z cytryny - 0,5 łyżeczki
brokat cukierniczy - 1 szt.
dekoracje cukrowe -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.
2.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.
3.PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI:
Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm. Wycinamy kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
4.SKŁADAMY BOMBKI:
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
5.DEKORUJEMY BOMBKI:
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
6.WYRABIAMY CIASTO:
W pojemniku miksującym umieszczamy miód, masło i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je przy użyciu programuugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut, aby się schłodziło.
7.UCIERAMY LUKIER:
Pojemnik czyścimy. Następnie dodajemy białko, przesiany przez sitko o drobnych oczkach cukier puder i sok z cytryny. Składniki ucieramy na lukier, wybierając programgotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 6.
8.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BOMBKI:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
9.SKŁADAMY BOMBKI:
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
10.DEKORUJEMY BOMBKI:
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
Bombki z piernika

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.

2

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.

3

PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI

Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm. Wycinamy kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.

4

SKŁADAMY BOMBKI

Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.

5

DEKORUJEMY BOMBKI

Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.

6

WYRABIAMY CIASTO

W pojemniku miksującym umieszczamy miód, masło i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je przy użyciu programuugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut, aby się schłodziło.

7

UCIERAMY LUKIER

Pojemnik czyścimy. Następnie dodajemy białko, przesiany przez sitko o drobnych oczkach cukier puder i sok z cytryny. Składniki ucieramy na lukier, wybierając programgotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 6.

8

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BOMBKI

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.

9

SKŁADAMY BOMBKI

Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.

10

DEKORUJEMY BOMBKI

Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3950,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

790,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

151,8 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

14,5 g

Podobne przepisy

Bombki z piernika - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl