zywieniesportowcow.pl

Mandarynkowy pulled pork • przepis • składniki • przygotowanie

Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Mandarynkowy pulled pork

Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
mięso wieprzowe łopatka - 1 kg
mandarynka - 5 szt.
miód - 3 łyżki
musztarda dijon - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przesmażamy na rozgrzanej patelni koncentrat pomidorowy z odrobiną wody. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ocet, sos sojowy, miód i musztardę. Z dwóch mandarynek, dobrze umytych i wyszorowanych ścieramy skórkę i dodajemy do marynaty. Ze wszystkich mandarynek wycinamy filety i wyciskamy sok. Całość chwilę podsmażamy.
2.ŁOPATKĘ MARYNUJEMY:
Marynatę studzimy i wkładamy do niej łopatkę. Pozostawiamy na noc.
3.PIECZEMY MIĘSO:
Mięso wraz z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dusimy w piekarniku w temperaturze 90°C przez ok. 5 godzin. Po wskazanym czasie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego, układamy na kratce i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.
4.PODAJEMY DANIE:
Mięso szarpiemy na mniejsze kawałki za pomocą dwóch widelców i podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami.
Mandarynkowy pulled pork

Czas przygotowania

360 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przesmażamy na rozgrzanej patelni koncentrat pomidorowy z odrobiną wody. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ocet, sos sojowy, miód i musztardę. Z dwóch mandarynek, dobrze umytych i wyszorowanych ścieramy skórkę i dodajemy do marynaty. Ze wszystkich mandarynek wycinamy filety i wyciskamy sok. Całość chwilę podsmażamy.

2

ŁOPATKĘ MARYNUJEMY

Marynatę studzimy i wkładamy do niej łopatkę. Pozostawiamy na noc.

3

PIECZEMY MIĘSO

Mięso wraz z marynatą wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dusimy w piekarniku w temperaturze 90°C przez ok. 5 godzin. Po wskazanym czasie mięso wyciągamy z naczynia żaroodpornego, układamy na kratce i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.

4

PODAJEMY DANIE

Mięso szarpiemy na mniejsze kawałki za pomocą dwóch widelców i podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3140 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

628 kcal

🥑

Tłuszcz

40,6 g

🌾

Węglowodany

28,5 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

36,9 g

Podobne przepisy

Mandarynkowy pulled pork - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl