zywieniesportowcow.pl

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

kapusta biała - 500 g
boczek wędzony - 150 g
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 4 szt.
podgrzybki - 3 szt.
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 7 szt.
wino białe - 200 ml
ziele angielskie - 4 szt.
kapusta kwaszona - 300 g
kaczka udko - 6 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Kapustę kiszoną odciskamy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wody wlewamy tylko tyle, by zakryła kapustę.
2.PRZYGOTOWUJEMY KACZE UDA:
Uda kacze trybujemy – mięso oddzielamy od kości i marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni na brązowy kolor, najpierw od strony skóry. Obsmażanie zaczynamy na zimnej patelni. Cebule i boczek kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do mięsa i wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Dolewamy wino i gotujemy, aż prawie w całości odparuje.
3.DUSIMY MIĘSO:
Mięso zalewamy wodą, zakrywając je całkowicie, dodajemy suszone podgrzybki i dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jabłka kroimy w kostkę, kapustę kroimy drobno.
4.PRZYGOTOWUJEMY BIGOS:
Do mięsa dodajemy pokrojoną słodką kapustę oraz pokrojone jabłko i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Śliwki wędzone kroimy drobno. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, pokrojone śliwki i wszystko razem dusimy ok. 1 godziny na wolnym ogniu.
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Kapustę kiszoną odciskamy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wody wlewamy tylko tyle, by zakryła kapustę.

2

PRZYGOTOWUJEMY KACZE UDA

Uda kacze trybujemy – mięso oddzielamy od kości i marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni na brązowy kolor, najpierw od strony skóry. Obsmażanie zaczynamy na zimnej patelni. Cebule i boczek kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do mięsa i wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Dolewamy wino i gotujemy, aż prawie w całości odparuje.

3

DUSIMY MIĘSO

Mięso zalewamy wodą, zakrywając je całkowicie, dodajemy suszone podgrzybki i dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jabłka kroimy w kostkę, kapustę kroimy drobno.

4

PRZYGOTOWUJEMY BIGOS

Do mięsa dodajemy pokrojoną słodką kapustę oraz pokrojone jabłko i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Śliwki wędzone kroimy drobno. Dodajemy ugotowaną kiszoną kapustę, pokrojone śliwki i wszystko razem dusimy ok. 1 godziny na wolnym ogniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3242,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

540,4 kcal

🥑

Tłuszcz

26,5 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

43,4 g

💪

Białko

43,4 g

Podobne przepisy

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl