zywieniesportowcow.pl

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą

Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
trudny

Składniki

kaczka pierś - 400 g
czekolada gorzka - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
seler - 0,25 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżeczki
kolendra świeża - 22 g
ocet winny - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
miód - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
limonka - 1 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta
śliwka - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PIERSI KACZKI UMYTE:
i osuszone piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy w kratkę.
2.NA ZIMNEJ PATELNI:
bez dodatku tłuszczu układamy piersi od strony skóry, smażymy.
3.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
pieprzu oraz odrobiną pieprzu kajeńskiego.
4.SMAŻYMY OKOŁO 7-8:
minut, aż się zarumienią, obracamy i smażymy z drugiej strony.
5.PIERSI PRZEKŁADAMY NA:
blachę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 4-5 minut.
6.PIERSI WYJMUJEMY Z:
piekarnika, odstawiamy na ok. 10 MINUT I: ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 1-2 minuty.
7.SAŁATKA SELER OBIERAMY,:
kroimy w cienkie paseczki i moczymy w wodzie z odrobiną soku z cytryny.
8.JABŁKO OBIERAMY, POZBAWIAMY:
gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki.
9.W TEN SAM:
sposób kroimy obrany ogórek.
10.POKROJONE WARZYWA I:
jabłko wkładamy do miski.
11.DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM,:
miodem, sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę.
12.
DELIKATNIE MIESZAMY.
13.NA KOŃCU DODAJEMY:
niewielką ilość oliwy z oliwek, mieszamy.
14.GLAZUROWANE ŚLIWKI NA:
tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, dodajemy 1 łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego.
15.
MIÓD KARMELIZUJEMY.
16.NASTĘPNIE WRZUCAMY PRZEKROJONE:
na pół śliwki.
17.SMAŻYMY, CO JAKIŚ:
czas mieszając.
18.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
z limonki oraz ocet winny.
19.KIEDY SOS ODPARUJE,:
dodajemy sok z 1/2 limonki i 1 łyżkę zmrożonego masła. MIESZAMY. DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: soli.
20.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sałatkę i kilka glazurowanych śliwek.
21.ŚLIWKI POLEWAMY SOSEM,:
który pozostał na patelni.
22.PIERŚ KACZKI KROIMY:
w grubsze plastry, które układamy na sałatce.
23.PLASTRY POLEWAMY SOSEM:
z karmelizowanych śliwek.
24.GÓRĘ POSYPUJEMY STARTĄ:
na tarce gorzką czekoladą.
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIERSI KACZKI UMYTE

i osuszone piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy w kratkę.

2

NA ZIMNEJ PATELNI

bez dodatku tłuszczu układamy piersi od strony skóry, smażymy.

3

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

pieprzu oraz odrobiną pieprzu kajeńskiego.

4

SMAŻYMY OKOŁO 7-8

minut, aż się zarumienią, obracamy i smażymy z drugiej strony.

5

PIERSI PRZEKŁADAMY NA

blachę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy około 4-5 minut.

6

PIERSI WYJMUJEMY Z

piekarnika, odstawiamy na ok. 10 MINUT I: ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 1-2 minuty.

7

SAŁATKA SELER OBIERAMY,

kroimy w cienkie paseczki i moczymy w wodzie z odrobiną soku z cytryny.

8

JABŁKO OBIERAMY, POZBAWIAMY

gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki.

9

W TEN SAM

sposób kroimy obrany ogórek.

10

POKROJONE WARZYWA I

jabłko wkładamy do miski.

11

DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM,

miodem, sokiem z limonki i dodajemy posiekaną kolendrę.

12

DELIKATNIE MIESZAMY.

13

NA KOŃCU DODAJEMY

niewielką ilość oliwy z oliwek, mieszamy.

14

GLAZUROWANE ŚLIWKI NA

tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, dodajemy 1 łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego.

15

MIÓD KARMELIZUJEMY.

16

NASTĘPNIE WRZUCAMY PRZEKROJONE

na pół śliwki.

17

SMAŻYMY, CO JAKIŚ

czas mieszając.

18

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

z limonki oraz ocet winny.

19

KIEDY SOS ODPARUJE,

dodajemy sok z 1/2 limonki i 1 łyżkę zmrożonego masła. MIESZAMY. DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: soli.

20

NA TALERZ WYKŁADAMY

sałatkę i kilka glazurowanych śliwek.

21

ŚLIWKI POLEWAMY SOSEM,

który pozostał na patelni.

22

PIERŚ KACZKI KROIMY

w grubsze plastry, które układamy na sałatce.

23

PLASTRY POLEWAMY SOSEM

z karmelizowanych śliwek.

24

GÓRĘ POSYPUJEMY STARTĄ

na tarce gorzką czekoladą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1286,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

643,2 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

56,7 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

44,6 g

Podobne przepisy

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl