zywieniesportowcow.pl

Bibimbap z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Bibimbap z wołowiną

Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

polędwica wołowa - 300 g
ząbek czosnku - 2 szt.
sok z cytryny - 0,5 łyżki
sos teriyaki - 30 ml
sezam biały - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 100 g
pieczarki brązowe - 150 g
groszek cukrowy - 100 g
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
sezam czarny - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
kiełki fasoli mung - 100 g
ryż paraboliczny - 100 g
ogórek - 1 szt.
ocet ryżowy - 1,5 łyżeczki
olej sezamowy - 1 łyżeczka
pasta paprykowa - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK:
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Szybko przesmażamy liście szpinaku, tak aby nie zwiędły pod wpływem ciepła. Dodajemy sezam, sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONE WARZYWA:
Pieczarki pokrojone w talarki przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy wraz z sosem sojowym. Gdy nabiorą złotego koloru, przekładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy marchew pokrojoną w cienkie paseczki oraz groszek cukrowy pokrojony w ukośne paski. Odkładamy na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS GOCHUJANG:
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
4.MARYNUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO:
Polędwicę oczyszczamy i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry. Składniki marynaty łączymy razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Zalewamy mięso marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej, tym lepiej).
5.SKŁADANIE BIBIMBAPU:
Do misek nakładamy ugotowany ryż oraz kolejno składniki: zielony ogórek pokrojony w talarki, kiełki fasolki mung, duszony szpinak, smażone warzywa oraz wołowinę. Na koniec nakładamy jajko sadzone. Całość skrapiamy sosem gochujang i posypujemy czarnym sezamem.
Bibimbap z wołowiną

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Szybko przesmażamy liście szpinaku, tak aby nie zwiędły pod wpływem ciepła. Dodajemy sezam, sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SMAŻONE WARZYWA

Pieczarki pokrojone w talarki przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy wraz z sosem sojowym. Gdy nabiorą złotego koloru, przekładamy je do miseczki. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy marchew pokrojoną w cienkie paseczki oraz groszek cukrowy pokrojony w ukośne paski. Odkładamy na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS GOCHUJANG

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.

4

MARYNUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO

Polędwicę oczyszczamy i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry. Składniki marynaty łączymy razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Zalewamy mięso marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut (im dłużej, tym lepiej).

5

SKŁADANIE BIBIMBAPU

Do misek nakładamy ugotowany ryż oraz kolejno składniki: zielony ogórek pokrojony w talarki, kiełki fasolki mung, duszony szpinak, smażone warzywa oraz wołowinę. Na koniec nakładamy jajko sadzone. Całość skrapiamy sosem gochujang i posypujemy czarnym sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1403,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

701,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

69,8 g

🥬

Błonnik

55,2 g

💪

Białko

55,2 g

Podobne przepisy

Bibimbap z wołowiną - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl