zywieniesportowcow.pl

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem

Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czarnuszka - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mąka migdałowa - 110 g
mozzarella - 200 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sezam biały - 1 łyżka
siemię lniane, całe - 1 łyżka
ser twaróg półtłusty - 4 łyżki
ogórek kiszony - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
serek wiejski - 200 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
kiełki rzodkiewki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BAJGLE:
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.
2.PIECZEMY BAJGLE:
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem i czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK:
Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone i pomidor kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BAJGLE

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.

2

PIECZEMY BAJGLE

Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem i czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK

Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone i pomidor kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1766,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

441,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,9 g

🌾

Węglowodany

10,0 g

🥬

Błonnik

27,9 g

💪

Białko

27,9 g

Podobne przepisy

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl