zywieniesportowcow.pl

Tarta bananowo-karmelowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Tarta bananowo-karmelowa

Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 3 szt.
herbatniki - 300 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka - 100 g
czekolada mleczna - 50 g
Kajmak - 400 g
ser mascarpone - 250 g
sok z cytryny - 25 ml
cukierki krówki - 450 g
masło - 50 g
mleko 3,2% - 100 ml
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CIASTECZKA KRUSZYMY:
drobno (np.
2.W MALAKSERZE), MIESZAMY:
z roztopionym i lekko przestudzonym masłem i cynamonem.
3.CIASTECZKOWĄ MASĄ WYKŁADAMY:
formę do tarty, dokładnie dociskając masę do boków.
4.FORMĘ WKŁADAMY DO:
lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.
5.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ.
6.W MISCE MIESZAMY:
delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, 50 g posiekanej oraz 50 g rozpuszczonej i lekko przestudzonej gorzkiej czekolady.
7.GOTOWĄ MASĘ WYKŁADAMY:
na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia, najlepiej na całą noc.
8.RESZTĘ CIASTA PRZYGOTOWUJEMY:
najlepiej tuż przed podaniem.
9.BANANY KROIMY W:
plasterki, skrapiamy lekko sokiem z cytryny , po czym plasterki bananów układamy na kremie.
10.UBIJAMY NA SZTYWNO:
schłodzoną śmietankę, wykładamy ją na banany.
11.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTĄ:
na tarce mleczną czekoladą.
12.MASA KAJMAKOWA MLEKO:
mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy.
13.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
mleka i śmietany wsypujemy krówki.
14.CIĄGLE MIESZAJĄC, DOPROWADZAMY:
do całkowitego rozpuszczenia się cukierków.
15.GDY MASA JEST:
jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło.
16.MIESZAMY DO UZYSKANIA:
gładkiej i lśniącej masy.
Tarta bananowo-karmelowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CIASTECZKA KRUSZYMY

drobno (np.

2

W MALAKSERZE), MIESZAMY

z roztopionym i lekko przestudzonym masłem i cynamonem.

3

CIASTECZKOWĄ MASĄ WYKŁADAMY

formę do tarty, dokładnie dociskając masę do boków.

4

FORMĘ WKŁADAMY DO

lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ.

6

W MISCE MIESZAMY

delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, 50 g posiekanej oraz 50 g rozpuszczonej i lekko przestudzonej gorzkiej czekolady.

7

GOTOWĄ MASĘ WYKŁADAMY

na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia, najlepiej na całą noc.

8

RESZTĘ CIASTA PRZYGOTOWUJEMY

najlepiej tuż przed podaniem.

9

BANANY KROIMY W

plasterki, skrapiamy lekko sokiem z cytryny , po czym plasterki bananów układamy na kremie.

10

UBIJAMY NA SZTYWNO

schłodzoną śmietankę, wykładamy ją na banany.

11

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTĄ

na tarce mleczną czekoladą.

12

MASA KAJMAKOWA MLEKO

mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy.

13

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

mleka i śmietany wsypujemy krówki.

14

CIĄGLE MIESZAJĄC, DOPROWADZAMY

do całkowitego rozpuszczenia się cukierków.

15

GDY MASA JEST

jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło.

16

MIESZAMY DO UZYSKANIA

gładkiej i lśniącej masy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8081,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1346,9 kcal

🥑

Tłuszcz

84,7 g

🌾

Węglowodany

132,3 g

🥬

Błonnik

16,9 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy

Tarta bananowo-karmelowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl