zywieniesportowcow.pl

Ciasto migdałowe z morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!

Ciasto migdałowe z morelami

Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 200 g
jajko - 4 szt.
migdały - 150 g
morela - 15 szt.
proszek do pieczenia - 15 g
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 500 g
dżem morelowy - 150 g
mąka pszenna - 300 g
śmietana 30% - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY MORELE:
Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Migdały drobno mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
2.MORELE UKŁADAMY NA CIEŚCIE:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy mieszankę mąki i migdałów i krótko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na głęboką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim połówki moreli.
3.PIECZEMY CIASTO:
Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Twaróg mieszamy z dżemem – nakładamy odrobinę na każdy kawałek tuż przed podaniem.
Ciasto migdałowe z morelami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY MORELE

Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Migdały drobno mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.

2

MORELE UKŁADAMY NA CIEŚCIE

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy mieszankę mąki i migdałów i krótko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na głęboką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim połówki moreli.

3

PIECZEMY CIASTO

Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Twaróg mieszamy z dżemem – nakładamy odrobinę na każdy kawałek tuż przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5293,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

352,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

44,8 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy

Ciasto migdałowe z morelami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl