zywieniesportowcow.pl

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone

Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wieprzowe - 500 g
mięso mielone jagnięce - 250 g
cebula - 1 szt.
sól - 1,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
woda - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Mięso wyciągamy z opakowań i przekładamy do miski. Następnie dodajemy sól i ugniatamy je dokładnie. Potem dodajemy wodę i ponownie mieszamy i ugniatamy. Mięso przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na 48 h. W tym czasie staramy się wymieszać mięso dwa razy dziennie, dodając do niego po łyżce wody.
2.KROIMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Wrzucamy ją do miski z dojrzewającym mięsem.
3.DOPRAWIAMY PLJESKAVICĘ:
Dodajemy pozostałe przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy.
4.FORMUJEMY KOTLETY:
Przekładamy mięso na lekko wilgotną deskę do krojenia. Moczymy także dłonie i formujemy z mięsa kulki, a następnie delikatnie przyciskamy je do deski, aby je spłaszczyć na grubość ok. 1,5-2 cm.
5.SMAŻYMY KOTLETY:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (natłuszczamy ją) i smażymy kotlety z obu stron po 4 minuty. Gotowe kotlety układamy na talerzu i podajemy w towarzystwie wybranych dodatków.
Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso wyciągamy z opakowań i przekładamy do miski. Następnie dodajemy sól i ugniatamy je dokładnie. Potem dodajemy wodę i ponownie mieszamy i ugniatamy. Mięso przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na 48 h. W tym czasie staramy się wymieszać mięso dwa razy dziennie, dodając do niego po łyżce wody.

2

KROIMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Wrzucamy ją do miski z dojrzewającym mięsem.

3

DOPRAWIAMY PLJESKAVICĘ

Dodajemy pozostałe przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy.

4

FORMUJEMY KOTLETY

Przekładamy mięso na lekko wilgotną deskę do krojenia. Moczymy także dłonie i formujemy z mięsa kulki, a następnie delikatnie przyciskamy je do deski, aby je spłaszczyć na grubość ok. 1,5-2 cm.

5

SMAŻYMY KOTLETY

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (natłuszczamy ją) i smażymy kotlety z obu stron po 4 minuty. Gotowe kotlety układamy na talerzu i podajemy w towarzystwie wybranych dodatków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1918,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

383,6 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

3,3 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

31,8 g

Podobne przepisy

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl