zywieniesportowcow.pl

Bagietki czosnkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Bagietki czosnkowe

Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 750 g
cukier - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 2 szt.
drożdże suszone - 11 g
masło - 185 g
ząbek czosnku - 5 szt.
natka pietruszki - 0,25 szt.
świeży koperek - 0,25 pęczka
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
woda - 500 ml
mleko - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WSYPUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO DO MISKI:
Przesiewamy mąkę do miski. Oddzielamy żółtka od białek (białka przelewamy do kubka) i dodajemy do miski. Dodajemy cukier, sól, letnią wodę, drożdże oraz masło. Mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto na bagietki wyrabiamy ręcznie przez ok. 8 minut, aż zacznie odchodzić samo od dłoni.
3.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C na 20 minut przed końcem wyrastania ciasta.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO CZOSNKOWE:
Masło wkładamy do miseczki. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.
5.DODAJEMY ZIOŁA:
Natkę i koperek myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy i dodajemy do masła. Wszystko razem mieszamy.
6.DZIELIMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulkę, a potem rolujemy na kształt bagietki.
7.FORMUJEMY BAGIETKI:
Nożem robimy nacięcia w bagietkach co 4 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
8.NADZIEWAMY BAGIETKI:
Pogłębiamy nieco nacięcia w podpieczonych bagietkach i wkładamy do nich po niecałej łyżeczce masła czosnkowego. Powtarzamy proces z każdą bagietką. Smarujemy bagietki odrobiną rozbełtanego białka wymieszanego z mlekiem, aby nadać im nieco połysku po wypieczeniu.
9.PIECZEMY BAGIETKI:
Wsuwamy blachę z bagietkami do piekarnika na dolne piętro. Wyżej wkładamy też naczynie żaroodporne z wodą (ok. 500 ml). Pieczemy przez 10 minut. Potem wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy przez kolejne 15 minut. Bagietki są gotowe do zjedzenia, jak tylko delikatnie przestygną!
Bagietki czosnkowe

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WSYPUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO DO MISKI

Przesiewamy mąkę do miski. Oddzielamy żółtka od białek (białka przelewamy do kubka) i dodajemy do miski. Dodajemy cukier, sól, letnią wodę, drożdże oraz masło. Mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto na bagietki wyrabiamy ręcznie przez ok. 8 minut, aż zacznie odchodzić samo od dłoni.

3

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C na 20 minut przed końcem wyrastania ciasta.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO CZOSNKOWE

Masło wkładamy do miseczki. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.

5

DODAJEMY ZIOŁA

Natkę i koperek myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy i dodajemy do masła. Wszystko razem mieszamy.

6

DZIELIMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulkę, a potem rolujemy na kształt bagietki.

7

FORMUJEMY BAGIETKI

Nożem robimy nacięcia w bagietkach co 4 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

8

NADZIEWAMY BAGIETKI

Pogłębiamy nieco nacięcia w podpieczonych bagietkach i wkładamy do nich po niecałej łyżeczce masła czosnkowego. Powtarzamy proces z każdą bagietką. Smarujemy bagietki odrobiną rozbełtanego białka wymieszanego z mlekiem, aby nadać im nieco połysku po wypieczeniu.

9

PIECZEMY BAGIETKI

Wsuwamy blachę z bagietkami do piekarnika na dolne piętro. Wyżej wkładamy też naczynie żaroodporne z wodą (ok. 500 ml). Pieczemy przez 10 minut. Potem wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy przez kolejne 15 minut. Bagietki są gotowe do zjedzenia, jak tylko delikatnie przestygną!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4616,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

769,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,6 g

🌾

Węglowodany

95 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy

Bagietki czosnkowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl