Keks świąteczny • przepis • składniki • przygotowanie
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASŁO UCIERAMY
z cukrem i cukrem waniliowym.
CIĄGLE UBIJAJĄC STOPNIOWO
dodajemy jajka.
DO OTRZYMANEJ MASY
wsypujemy 160 g przesianej mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i zmielone migdały.
DELIKATNIE MIESZAMY.
W POZOSTAŁEJ MĄCE
obtaczamy owoce kandyzowane i dodajemy je do masy.
PONOWNIE MIESZAMY.
NA KONIEC DODAJEMY
płynne składniki: mleko i amaretto.
WYKŁADAMY DO FORMY,
posypujemy płatkami migdałów.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
160°C (termoobieg) przez ok. 55 MINUT.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4054,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,8 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
66 g
Błonnik
3,1 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Holenderska sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Zobacz, jak przygotować sałatkę pełną smaku, którą Holendrzy zawsze mają w lodówce!

Jesiotr w sosie oliwkowym
Rozpływająca się w ustach pyszna ryba w delikatnej panierce, podana ze śmietanowym sosem z zielonych oliwek.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!