zywieniesportowcow.pl

Sernik czekoladowo-bananowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.

Sernik czekoladowo-bananowy

Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 500 g
cukier puder - 220 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 3 szt.
kakao - 1 łyżeczka
masło - 95 g
ser mascarpone - 300 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 120 g
twaróg sernikowy mielony - 300 g
czekolada deserowa - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
80 g masła kroimy w kostkę i łączymy z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Natłuszczamy formę i wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.
2.PIECZEMY SPÓD:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Papier i groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyciągamy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C.
3.ROBIMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Mieszamy twaróg, serek mascarpone, jajka, pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Banany obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 35 minut, aż się zetnie. Pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
4.DEKORUJEMY SERNIK:
Sernik wyjmujemy z formy. Banany grubo siekamy. Czekoladę siekamy i roztapiamy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wylewamy cienką warstwą na serniku. Posypujemy bananami i odstawiamy do stężenia.
Sernik czekoladowo-bananowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

80 g masła kroimy w kostkę i łączymy z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Natłuszczamy formę i wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.

2

PIECZEMY SPÓD

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Papier i groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyciągamy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C.

3

ROBIMY MASĘ SERNIKOWĄ

Mieszamy twaróg, serek mascarpone, jajka, pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Banany obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 35 minut, aż się zetnie. Pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

4

DEKORUJEMY SERNIK

Sernik wyjmujemy z formy. Banany grubo siekamy. Czekoladę siekamy i roztapiamy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wylewamy cienką warstwą na serniku. Posypujemy bananami i odstawiamy do stężenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4739,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

296,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

33,5 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Sernik czekoladowo-bananowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl