Babka kawowa • przepis • składniki • przygotowanie
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE JAJKA UBIJAMY
za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 MINUT).
DO UBITYCH JAJEK,
stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru.
MĄKĘ MIESZAMY Z
kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych z cukrem jajek.
NA KONIEC DODAJEMY
rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY
aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.
PIECZEMY OK.
40 MINUT W: temperaturze 180 stopni.
BLACHĘ WYJMUJEMY Z
piekarnika, studzimy ok. 30 MINUT, A: następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
W MIĘDZYCZASIE 1/2
szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem.
PODGRZEWAMY NA NIEWIELKIM
ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
GORĄCYM SYROPEM OSTROŻNIE
polewamy ciasto.
GDY CIASTO WCHŁONIE
syrop, możemy je pokroić na porcje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5410,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450,9 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
60,1 g
Błonnik
8 g
Białko
8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tost z karmelizowaną brzoskwinią
Tosty? Czujesz już ten wspaniały zapach upieczonego pieczywa? To sprawdź, jak smakuje z serem burrata i karmelizowaną brzoskwinią! To świetny pomysł na przepyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.