zywieniesportowcow.pl

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych • przepis • składniki • przygotowanie

Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych

Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny

Składniki

ciastka korzenne - 600 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
ser twaróg tłusty - 500 g
cukier - 200 g
masło - 200 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
żółtka jaj - 10 szt.
białko jaja kurzego - 8 szt.
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
pomarańcza - 0,5 szt.
sól - 2 szczypty
rodzynki - 100 g
mąka pszenna - 1 łyżka
cukier puder - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD:
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy, niemal na pył. Następnie przesypujemy je do miseczki, dodajemy roztopione masło i 2 białka. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby zagniatamy.
2.PODPIEKAMY SPÓD:
Masę na spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy spód i boki blachy) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Gotowy spód studzimy.
3.MIELEMY SER:
Tłusty twaróg mielemy trzy razy w maszynce do mielenia. Do miski z tłustym twarogiem dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy.
4.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I ŻÓŁTKAMI:
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota planetarnego przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i całość, na średnich obrotach, ucieramy na dość puszystą, białą masę. Do utartego masła dodajemy żółtka, jedno po drugim – każde kolejne dodajemy wtedy, kiedy poprzednie połączy się z utartym masłem.
5.DODAJEMY SER:
Do misy robota planetarnego stopniowo, po 2-3 łyżki, dodajemy wcześniej wymieszane twarogi. Całość mieszamy na najmniejszych obrotach, aby masa się zbytnio nie napowietrzyła. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszamy.
6.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy na dość luźną pianę, nie powinna być sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.
7.ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ:
Ubite białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi aż do połączenia składników. Następnie do masy ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i całość ponownie mieszamy.
8.DODAJEMY RODZYNKI:
Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do masy serowej. Całość ponownie delikatnie mieszamy.
9.PIECZEMY SERNIK:
Masę serową przekładamy na wystudzony spód. Na dnie piekarnika układamy blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczemy przez ok. 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy drzwi i czekamy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i całkowicie studzimy.
10.DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK:
Wystudzony sernik oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.
Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy, niemal na pył. Następnie przesypujemy je do miseczki, dodajemy roztopione masło i 2 białka. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby zagniatamy.

2

PODPIEKAMY SPÓD

Masę na spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy spód i boki blachy) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Gotowy spód studzimy.

3

MIELEMY SER

Tłusty twaróg mielemy trzy razy w maszynce do mielenia. Do miski z tłustym twarogiem dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy.

4

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I ŻÓŁTKAMI

Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota planetarnego przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i całość, na średnich obrotach, ucieramy na dość puszystą, białą masę. Do utartego masła dodajemy żółtka, jedno po drugim – każde kolejne dodajemy wtedy, kiedy poprzednie połączy się z utartym masłem.

5

DODAJEMY SER

Do misy robota planetarnego stopniowo, po 2-3 łyżki, dodajemy wcześniej wymieszane twarogi. Całość mieszamy na najmniejszych obrotach, aby masa się zbytnio nie napowietrzyła. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszamy.

6

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na dość luźną pianę, nie powinna być sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.

7

ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ

Ubite białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi aż do połączenia składników. Następnie do masy ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i całość ponownie mieszamy.

8

DODAJEMY RODZYNKI

Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do masy serowej. Całość ponownie delikatnie mieszamy.

9

PIECZEMY SERNIK

Masę serową przekładamy na wystudzony spód. Na dnie piekarnika układamy blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczemy przez ok. 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy drzwi i czekamy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i całkowicie studzimy.

10

DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK

Wystudzony sernik oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8830,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

551,9 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

54,6 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

17,3 g

Podobne przepisy

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl