Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych • przepis • składniki • przygotowanie
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Ciastka bardzo dokładnie rozdrabniamy, niemal na pył. Następnie przesypujemy je do miseczki, dodajemy roztopione masło i 2 białka. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby zagniatamy.
PODPIEKAMY SPÓD
Masę na spód przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykładamy spód i boki blachy) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Gotowy spód studzimy.
MIELEMY SER
Tłusty twaróg mielemy trzy razy w maszynce do mielenia. Do miski z tłustym twarogiem dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I ŻÓŁTKAMI
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy robota planetarnego przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i całość, na średnich obrotach, ucieramy na dość puszystą, białą masę. Do utartego masła dodajemy żółtka, jedno po drugim – każde kolejne dodajemy wtedy, kiedy poprzednie połączy się z utartym masłem.
DODAJEMY SER
Do misy robota planetarnego stopniowo, po 2-3 łyżki, dodajemy wcześniej wymieszane twarogi. Całość mieszamy na najmniejszych obrotach, aby masa się zbytnio nie napowietrzyła. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszamy.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na dość luźną pianę, nie powinna być sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ SEROWĄ
Ubite białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi aż do połączenia składników. Następnie do masy ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i całość ponownie mieszamy.
DODAJEMY RODZYNKI
Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do masy serowej. Całość ponownie delikatnie mieszamy.
PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy na wystudzony spód. Na dnie piekarnika układamy blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczemy przez ok. 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy drzwi i czekamy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i całkowicie studzimy.
DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Wystudzony sernik oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8830,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,9 kcal
Tłuszcz
31,4 g
Węglowodany
54,6 g
Błonnik
0,4 g
Białko
17,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Zupa fasolowa tradycyjna
Jaka jest najlepsza zupa na sezon jesienno-zimowy? Syta i rozgrzewająca! Taka właśnie jest nasza tradycyjna zupa fasolowa. Zapoznaj się z przepisem, który udowadnia, że biała fasola to bardzo atrakcyjny składnik dań, w tym właśnie tej zupy!

Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Tort marchewkowo-dyniowy
Imponuje wyglądem i zachwyca korzennym smakiem! Strasznie pyszny tort marchewkowo-dyniowy wg przepisu Pawła uświetni każdą jesienną imprezę – wykorzystaj przepis i upiecz tort na Halloween!

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.