zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka z grillowaną cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!

Zapiekanka z grillowaną cukinią

Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
oliwki czarne - 15 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
żółtko jaja kurzego - 5 szt.
kapar - 10 szt.
olej - 3 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
rozmaryn świeży - 16 g
ser feta - 150 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 4 szt.
śmietana 30% - 250 ml
ząbek czosnku - 4 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne, piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
2.GOTUJEMY I SMAŻYMY WARZYWA:
OBRANE ZIEMNIAKI WKŁADAMY DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY NA 8 MINUT.
3.
CUKINIĘ KROIMY W PLASTRY, A NASTĘPNIE GRILLUJEMY NA PATELNI GRILLOWEJ POSMAROWANEJ ODROBINĄ OLEJU, AŻ SIĘ ZARUMIENI I STRACI WODĘ.
4.
CEBULĘ I CZOSNEK KROIMY W KOSTKĘ.
5.
SMAŻYMY NA 1 ŁYŻCE OLEJU, RAZEM Z OREGANO I LISTKAMI OBERWANYMI Z 1 GAŁĄZKI ROZMARYNU.
6.ZALEWAMY WARZYWA MASĄ JAJECZNĄ:
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli.
7.
W misce roztrzepujemy żółtka z dodatkiem soli i pieprzu.
8.
Dokładnie mieszamy je ze śmietaną.
9.
Zalewamy masą jajeczną warzywa.
10.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ DODAJEMY RESZTĘ:
listków rozmarynu, pokruszona fetę, kapary i pokrojone w plasterki oliwki.
11.
Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.
12.
Zapiekankę dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paseczki.
Zapiekanka z grillowaną cukinią

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne, piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

2

GOTUJEMY I SMAŻYMY WARZYWA

OBRANE ZIEMNIAKI WKŁADAMY DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY NA 8 MINUT.

3

CUKINIĘ KROIMY W PLASTRY, A NASTĘPNIE GRILLUJEMY NA PATELNI GRILLOWEJ POSMAROWANEJ ODROBINĄ OLEJU, AŻ SIĘ ZARUMIENI I STRACI WODĘ.

4

CEBULĘ I CZOSNEK KROIMY W KOSTKĘ.

5

SMAŻYMY NA 1 ŁYŻCE OLEJU, RAZEM Z OREGANO I LISTKAMI OBERWANYMI Z 1 GAŁĄZKI ROZMARYNU.

6

ZALEWAMY WARZYWA MASĄ JAJECZNĄ

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli.

7

W misce roztrzepujemy żółtka z dodatkiem soli i pieprzu.

8

Dokładnie mieszamy je ze śmietaną.

9

Zalewamy masą jajeczną warzywa.

10

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ DODAJEMY RESZTĘ

listków rozmarynu, pokruszona fetę, kapary i pokrojone w plasterki oliwki.

11

Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.

12

Zapiekankę dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1944 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486 kcal

🥑

Tłuszcz

31,3 g

🌾

Węglowodany

26,9 g

🥬

Błonnik

13,9 g

💪

Białko

13,9 g

Podobne przepisy

Zapiekanka z grillowaną cukinią - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl