zywieniesportowcow.pl

Roladki z szynki w sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Roladki z szynki w sosie grzybowym

Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

olej rzepakowy - 2 łyżki
boczek w plastrach - 250 g
śliwka suszona - 150 g
szynka wieprzowa - 1 kg
mleko - 2 łyżki
gałka muszkatołowa - 5 g
pieprz biały - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
masło - 40 g
szalotka - 4 szt.
wino białe - 250 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 2 g
miód - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
sos sojowy - 20 g
majeranek suszony - 1 łyżka
podgrzybki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TŁUCZEK KILKA:
kawałków folii spożywczej sznurek naczynie żeliwne z pokrywką kulkę do ucierania Przygotuj wcześniej Masło mocno schłódź w lodówce.
2.SUSZONE PODGRZYBKI ZALEJ:
zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
3.NAMOCZONE GRZYBY ODCEDŹ,:
przełóż do garnka i zalej zimną wodą. DODAJ ULUBIONE PRZYPRAWY: (np.
4.KMINEK, LIŚĆ LAUROWY,:
majeranek) oraz szczyptę soli. GOTUJ DO: miękkości.
5.ZACHOWAJ WYWAR PO:
gotowaniu grzybów.
6.ROLADKI MIĘSO Z:
szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra.
7.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
mielonym, białym pieprzem z jednej strony.
8.NA KAŻDY PRZYPRAWIONY:
plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu).
9.PLASTER SZYNKI ZWIJAMY,:
tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki).
10.SZNURKIEM DELIKATNIE OWIJAMY:
roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.
11.TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI:
doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju.
12.SMAŻYMY DO UZYSKANIA:
złotego koloru.
13.PRZYSMAŻONE ROLADKI PRZEKŁADAMY:
do naczynia żeliwnego.
14.PURÉE ZIEMNIAKI ZE:
skórką parujemy ok.
15.30-40 MINUT W:
dużym garnku z niewielką ilością wody.
16.UGOTOWANE ZIEMNIAKI WYJMUJEMY:
na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
17.NASTĘPNIE OBIERAMY ZE:
skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.
18.PRZEKŁADAMY DO GARNKA,:
dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 G ZMROŻONEGO: masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą.
19.PODGRZEWAJĄC, UCIERAMY WSZYSTKIE:
składniki.
20.PURÉE ZDEJMUJEMY Z:
ognia, odstawiamy na bok.
21.SOS NA PATELNIĘ,:
na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku.
22.SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM:
winem. REDUKUJEMY. DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ: majeranku.
23.UGOTOWANE POGGRZYBKI KROIMY:
w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem.
24.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
wody, doprawiamy solą i pieprzem.
25.WRZUCAMY OBRANY, POKROJONY:
w drobną kostkę imbir. ZAGOTOWUJEMY.
26.NA KOŃCU DODAJEMY:
2 łyżki sosu sojowego. PRZYSMAŻONE ROLADKI ZALEWAMY: sosem. POSYPUJEMY SUSZONYMI: śliwkami.
27.NACZYNIE ŻELIWNE PRZYKRYWAMY,:
zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 GODZINY.
28.W TRAKCIE DUSZENIA:
dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).
29.ROLADKI ZDEJMUJEMY Z:
ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek.
30.DO POZOSTAŁEGO W:
naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy.
31.POZBAWIONE SZNURKA ROLADKI:
wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.
32.NA ŚRODEK TALERZA:
wykładamy purée tworząc pasek.
33.ROLADKI PRZEKRAWAMY NA:
pół z ukosa.
34.TAK PRZEKROJONE ROLADKI:
układamy na purée. OBOK WYKŁADAMY: sos.
Roladki z szynki w sosie grzybowym

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TŁUCZEK KILKA

kawałków folii spożywczej sznurek naczynie żeliwne z pokrywką kulkę do ucierania Przygotuj wcześniej Masło mocno schłódź w lodówce.

2

SUSZONE PODGRZYBKI ZALEJ

zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

3

NAMOCZONE GRZYBY ODCEDŹ,

przełóż do garnka i zalej zimną wodą. DODAJ ULUBIONE PRZYPRAWY: (np.

4

KMINEK, LIŚĆ LAUROWY,

majeranek) oraz szczyptę soli. GOTUJ DO: miękkości.

5

ZACHOWAJ WYWAR PO

gotowaniu grzybów.

6

ROLADKI MIĘSO Z

szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra.

7

DOPRAWIAMY SOLĄ I

mielonym, białym pieprzem z jednej strony.

8

NA KAŻDY PRZYPRAWIONY

plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu).

9

PLASTER SZYNKI ZWIJAMY,

tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki).

10

SZNURKIEM DELIKATNIE OWIJAMY

roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.

11

TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI

doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju.

12

SMAŻYMY DO UZYSKANIA

złotego koloru.

13

PRZYSMAŻONE ROLADKI PRZEKŁADAMY

do naczynia żeliwnego.

14

PURÉE ZIEMNIAKI ZE

skórką parujemy ok.

15

30-40 MINUT W

dużym garnku z niewielką ilością wody.

16

UGOTOWANE ZIEMNIAKI WYJMUJEMY

na talerz i odstawiamy do przestudzenia.

17

NASTĘPNIE OBIERAMY ZE

skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.

18

PRZEKŁADAMY DO GARNKA,

dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 G ZMROŻONEGO: masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą.

19

PODGRZEWAJĄC, UCIERAMY WSZYSTKIE

składniki.

20

PURÉE ZDEJMUJEMY Z

ognia, odstawiamy na bok.

21

SOS NA PATELNIĘ,

na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku.

22

SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM

winem. REDUKUJEMY. DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ: majeranku.

23

UGOTOWANE POGGRZYBKI KROIMY

w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem.

24

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

wody, doprawiamy solą i pieprzem.

25

WRZUCAMY OBRANY, POKROJONY

w drobną kostkę imbir. ZAGOTOWUJEMY.

26

NA KOŃCU DODAJEMY

2 łyżki sosu sojowego. PRZYSMAŻONE ROLADKI ZALEWAMY: sosem. POSYPUJEMY SUSZONYMI: śliwkami.

27

NACZYNIE ŻELIWNE PRZYKRYWAMY,

zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 GODZINY.

28

W TRAKCIE DUSZENIA

dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).

29

ROLADKI ZDEJMUJEMY Z

ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek.

30

DO POZOSTAŁEGO W

naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy.

31

POZBAWIONE SZNURKA ROLADKI

wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.

32

NA ŚRODEK TALERZA

wykładamy purée tworząc pasek.

33

ROLADKI PRZEKRAWAMY NA

pół z ukosa.

34

TAK PRZEKROJONE ROLADKI

układamy na purée. OBOK WYKŁADAMY: sos.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2415,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

603,8 kcal

🥑

Tłuszcz

41,6 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

10,5 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy

Roladki z szynki w sosie grzybowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl