zywieniesportowcow.pl

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą

Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

budyń śmietankowy - 40 g
beza - 50 g
cukier - 45 g
cukier puder - 80 g
jajko - 3 szt.
malina - 300 g
masło - 30 g
mleko - 300 ml
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK:
i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ubijamy. Rozpuszczamy masło z czekoladą (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i łączymy z ubitymi jajkami (czekolada nie może być gorąca!). Masę wlewamy do formy o średnicy 18 cm i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.
2.BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ:
pianę, stopniowo dodając cukier. Masę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy małe bezy na blachę wyłożoną pergaminem.
3.BUDYŃ ROZPUSZCZAMY W 100:
ml mleka. Owoce miksujemy z pozostałą ilością mleka, zagotowujemy i energicznie mieszając, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy.
Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK

i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, ubijamy. Rozpuszczamy masło z czekoladą (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i łączymy z ubitymi jajkami (czekolada nie może być gorąca!). Masę wlewamy do formy o średnicy 18 cm i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.

2

BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ

pianę, stopniowo dodając cukier. Masę przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy małe bezy na blachę wyłożoną pergaminem.

3

BUDYŃ ROZPUSZCZAMY W 100

ml mleka. Owoce miksujemy z pozostałą ilością mleka, zagotowujemy i energicznie mieszając, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5608,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

467,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

62,2 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl