zywieniesportowcow.pl

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem

Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 3 szt.
kurczak - 1 szt.
marchew - 2 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 5 szt.
natka pietruszki - 20 g
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 2 l
ziele angielskie - 2 szt.
ziemniak - 4 szt.
mięso wołowe szponder - 500 g
kaczka udko - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY WARZYWA I MIĘSO:
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Z kurczaka wycinamy piersi i odkładamy. Szponder kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z udami kaczymi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podpiekamy w piekarniku wraz z mięsem na złoty kolor.
2.DODAJEMY PRZYPRAWY DO ROSOŁU:
Warzywa i mięso przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy, a także pokrojony na mniejsze kawałki korpus kurczaka wraz z udami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Następnie studzimy rosół wraz z warzywami i mięsem. Ugotowane mięso drobno siekamy, możemy podać je z rosołem lub przeznaczyć na mięsny farsz.
3.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki pieczemy w skórce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z rosołem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY WARZYWA I MIĘSO

Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Z kurczaka wycinamy piersi i odkładamy. Szponder kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z udami kaczymi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podpiekamy w piekarniku wraz z mięsem na złoty kolor.

2

DODAJEMY PRZYPRAWY DO ROSOŁU

Warzywa i mięso przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy, a także pokrojony na mniejsze kawałki korpus kurczaka wraz z udami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Następnie studzimy rosół wraz z warzywami i mięsem. Ugotowane mięso drobno siekamy, możemy podać je z rosołem lub przeznaczyć na mięsny farsz.

3

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki pieczemy w skórce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z rosołem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6328,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

527,4 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

12,1 g

🥬

Błonnik

40,3 g

💪

Białko

40,3 g

Podobne przepisy

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl