zywieniesportowcow.pl

Barszcz biały z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Barszcz biały z kiełbasą

Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

liść laurowy - 3 szt.
śmietana 18% - 4 łyżki
kiełbasa biała - 300 g
cebula - 3 szt.
jajko - 4 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
chrzan tarty - 150 g
ząbek czosnku - 3 szt.
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 6 g
boczek wędzony - 500 g
ziemniak - 250 g
zakwas na żurek - 0,5 l
olej rzepakowy - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PAMIĘTAJ, ABY CHRZAN:
trafił do zupy na samym końcu.
2.MA ON INTENSYWNY:
smak, a dodanie go wcześniej może sprawić, że straci on swoją ostrość.
3.ZADBAJ, ABY JAJKA:
na twardo były perfekcyjne.
4.WYSTARCZY TRZYMAĆ SIĘ:
kilku prostych zasad.
5.O CZYM:
mowa?
6.PRZED GOTOWANIEM WYJMIJ:
jajka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się ociepliły – powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
7.TEN ŁATWY TRIK:
pozwala uniknąć pęknięć skorupki podczas gotowania.
8.NASTĘPNIE WLEJ WODĘ:
do garnka do poziomu, w którym jajka zostaną całkowicie zanurzone oraz dodaj do wody szczyptę soli (opcjonalnie).
9.WODĘ DOPROWADŹ DO:
wrzenia na dużym ogniu, po czym ostrożnie umieść jajka łyżką cedzakową lub chochlą w wodzie.
10.I TUTAJ DELIKATNOŚĆ:
służy ochronie skorupek.
11.GOTUJ JAJKA PRZEZ:
około 9-12 minut, przy czym uwzględnij, że większe lepiej pozostawić w wodzie nieco dłużej.
12.PO ICH UGOTOWANIU:
odcedź gorącą wodę z garnka, a następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą.
13.POZWÓL IM SCHŁODZIĆ:
się przez co najmniej 5 minut, a kiedy wystarczająco wystygną, delikatnie obierz je ze skorupek.
14.NIE REZYGNUJ Z:
opalania cebuli.
15.MA TO OGROMNY:
wpływ na ostateczny smak wywaru.
16.PROCES OPALANIA CEBULI:
sprawia, że cukry w niej zawarte ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa zyskuje głęboki, lekko słodkawy smak.
17.DODATKOWO PODCZAS OPALANIA:
cebuli wydziela się apetyczny aromat!
Barszcz biały z kiełbasą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PAMIĘTAJ, ABY CHRZAN

trafił do zupy na samym końcu.

2

MA ON INTENSYWNY

smak, a dodanie go wcześniej może sprawić, że straci on swoją ostrość.

3

ZADBAJ, ABY JAJKA

na twardo były perfekcyjne.

4

WYSTARCZY TRZYMAĆ SIĘ

kilku prostych zasad.

5

O CZYM

mowa?

6

PRZED GOTOWANIEM WYJMIJ

jajka z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby się ociepliły – powinny osiągnąć temperaturę pokojową.

7

TEN ŁATWY TRIK

pozwala uniknąć pęknięć skorupki podczas gotowania.

8

NASTĘPNIE WLEJ WODĘ

do garnka do poziomu, w którym jajka zostaną całkowicie zanurzone oraz dodaj do wody szczyptę soli (opcjonalnie).

9

WODĘ DOPROWADŹ DO

wrzenia na dużym ogniu, po czym ostrożnie umieść jajka łyżką cedzakową lub chochlą w wodzie.

10

I TUTAJ DELIKATNOŚĆ

służy ochronie skorupek.

11

GOTUJ JAJKA PRZEZ

około 9-12 minut, przy czym uwzględnij, że większe lepiej pozostawić w wodzie nieco dłużej.

12

PO ICH UGOTOWANIU

odcedź gorącą wodę z garnka, a następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą.

13

POZWÓL IM SCHŁODZIĆ

się przez co najmniej 5 minut, a kiedy wystarczająco wystygną, delikatnie obierz je ze skorupek.

14

NIE REZYGNUJ Z

opalania cebuli.

15

MA TO OGROMNY

wpływ na ostateczny smak wywaru.

16

PROCES OPALANIA CEBULI

sprawia, że cukry w niej zawarte ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa zyskuje głęboki, lekko słodkawy smak.

17

DODATKOWO PODCZAS OPALANIA

cebuli wydziela się apetyczny aromat!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4325,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1081,4 kcal

🥑

Tłuszcz

84,8 g

🌾

Węglowodany

41,4 g

🥬

Błonnik

35,8 g

💪

Białko

35,8 g

Podobne przepisy

Barszcz biały z kiełbasą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl