zywieniesportowcow.pl

Puszysta pływająca wyspa • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Puszysta pływająca wyspa

Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 80 g
mleko skondensowane - 150 g
cukier puder - 3 łyżki
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 3 szt.
mleko - 250 ml
śmietana 30% - 150 ml
malina - 70 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.SOS MLEKO I:
śmietankę wlewamy do małego garnka i zagotowujemy.
2.ŻÓŁTKA, CUKIER PUDER:
i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę.
3.DO MASY STOPNIOWO:
wlewamy zagotowane mleko i śmietankę.
4.POWSTAŁY SOS WLEWAMY:
ponownie do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, ale nie zagotowujemy.
5.SOS POWINIEN UZYSKAĆ:
aksamitną konsystencję.
6.SOS PRZECEDZAMY PRZEZ:
sitko.
7.MOŻEMY GO PODAWAĆ:
na ciepło lub na zimno.
8.SOS NAKŁADAMY NA:
talerze.
9.GOTOWANE BEZY BIAŁKA:
ubijamy z cukrem na puszysta masę.
10.W RONDLU LUB:
na patelni zagotowujemy wodę, tak by w naczyniu woda była na ok.
11.4 CM:
wysokości.
12.ZA POMOCĄ DWÓCH:
łyżek robimy z masy bezowej kształt łódeczek.
13.BEZY WKŁADAMY DO:
lekko gotującej się wody.
14.GOTUJEMY JE Z:
jednej i drugiej strony po 2 minuty.
15.UGOTOWANE BEZY UKŁADAMY:
na papierze do pieczenia.
16.CZEKAMY, AŻ WODA:
sama delikatnie się odsączy.
17.BEZY POLEWAMY KARMELOWYM:
mlekiem z tubki i przekładamy na wcześniej przygotowane talerze z sosem waniliowym (sosu musi być dość dużo, bezy powinny w nim pływać).
18.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY MALINAMI:
oraz świeżymi listkami mięty.
Puszysta pływająca wyspa

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SOS MLEKO I

śmietankę wlewamy do małego garnka i zagotowujemy.

2

ŻÓŁTKA, CUKIER PUDER

i cukier wanilinowy ucieramy na białą masę.

3

DO MASY STOPNIOWO

wlewamy zagotowane mleko i śmietankę.

4

POWSTAŁY SOS WLEWAMY

ponownie do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, ale nie zagotowujemy.

5

SOS POWINIEN UZYSKAĆ

aksamitną konsystencję.

6

SOS PRZECEDZAMY PRZEZ

sitko.

7

MOŻEMY GO PODAWAĆ

na ciepło lub na zimno.

8

SOS NAKŁADAMY NA

talerze.

9

GOTOWANE BEZY BIAŁKA

ubijamy z cukrem na puszysta masę.

10

W RONDLU LUB

na patelni zagotowujemy wodę, tak by w naczyniu woda była na ok.

11

4 CM

wysokości.

12

ZA POMOCĄ DWÓCH

łyżek robimy z masy bezowej kształt łódeczek.

13

BEZY WKŁADAMY DO

lekko gotującej się wody.

14

GOTUJEMY JE Z

jednej i drugiej strony po 2 minuty.

15

UGOTOWANE BEZY UKŁADAMY

na papierze do pieczenia.

16

CZEKAMY, AŻ WODA

sama delikatnie się odsączy.

17

BEZY POLEWAMY KARMELOWYM

mlekiem z tubki i przekładamy na wcześniej przygotowane talerze z sosem waniliowym (sosu musi być dość dużo, bezy powinny w nim pływać).

18

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY MALINAMI

oraz świeżymi listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1798,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

449,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

52,4 g

🥬

Błonnik

15,6 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy

Puszysta pływająca wyspa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl