3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron • przepis • składniki • przygotowanie
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Składniki
Instrukcje przygotowania
WEGAŃSKIE LODY CZEKOLADOWE
z awokado Przygotuj blender gałkownicę Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKI: krem.
MASĘ PRZELEWAMY DO
miski i wkładamy do zamrażarki.
CO 30 MINUT
mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki.
MASA TĘŻEJE
ok. 3 GODZIN.
LODY NAKŁADAMY ZA
pomocą gałkownicy do miseczek.
OPRÓSZAMY WIÓRKAMI
kokosowymi.
CHLEBEK AWOKADO PRZYGOTUJ
blender keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm piekarnik rozgrzany do 180°C Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
W MISCE ŁĄCZYMY
mielone migdały, kakao, sól, sodę. ORZECHY PEKAN: siekamy.
CZEKOLADĘ KROIMY NA
drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. SUCHE SKŁADNIKI MIESZAMY: dokładnie. NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANĄ: masę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
połączenia składników.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. DEKORUJEMY RESZTKĄ POSIEKANEJ: czekolady.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C.
PIECZEMY OK.
40 MINUT, DO: suchego patyczka.
SPAGHETTI Z SOSEM
z awokado Przygotuj blender tarkę o małych oczkach Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera.
DOLEWAMY OLIWĘ I
miksujemy na gładką masę.
MAKARON GOTUJEMY WEDLE
wskazań na opakowaniu. PAPRYCZKĘ CHILI DROBNO: siekamy.
NA DNO DOBRZE
rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. MAKARON PRZEKŁADAMY NA: patelnię.
ZOSTAWIAMY ODROBINĘ WODY
po makaronie.
DO MAKARONU DODAJEMY
zielone pesto z awokado.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD
patelnią i mieszamy.
JEŚLI SOS JEST
za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie.
OPRÓSZAMY PARMEZANEM STARTYM
na tarce o małych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3806 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1902 kcal
Tłuszcz
166,5 g
Węglowodany
96,6 g
Błonnik
45,9 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!

Sałatka z szynką szwarcwaldzką
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, serem camembert, figami i borówkami to pyszny pomysł na lunch do pracy lub na kolację. Sprawdź, jak łatwo przygotować to robiące wrażenie danie!

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Warzywa z woka po chińsku
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.