zywieniesportowcow.pl

Kurczak gong bao • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Kurczak gong bao

Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 500 g
cebula dymka - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
orzechy ziemne niesolone - 100 g
sezam biały - 15 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 6 g
Olej ryżowy - 50 ml
pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
woda - 50 ml
sos sojowy - 30 ml
cukier brązowy - 1,5 łyżeczki
ocet ryżowy - 15 ml
mąka kukurydziana - 2 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
W misce mieszamy trzepaczką sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i mąkę kukurydzianą.
2.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, a potem kroimy wzdłuż w paski, które dzielimy na mniejsze kawałki o długości ok. 3-4 cm.
3.DODAJEMY KURCZAKA DO MARYNATY:
Wrzucamy kurczaka do miski z marynatą i mieszamy. Miskę wkładamy do lodówki na 30 minut.
4.KROIMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Paprykę, chili oraz dymkę myjemy i osuszamy. Następnie wyciągamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w małą kostkę. Papryczkę chili także kroimy w cienkie plastry i usuwamy z niej nasiona (jeśli chcemy, aby danie było ostrzejsze, nasiona zostawiamy). Dymkę siekamy w całości.
5.PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY:
Kruszymy orzechy, a następnie prażymy je na suchej patelni. Ściągamy orzechy z patelni.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do kubka wlewamy wszystkie składniki sosu, a potem mieszamy je trzepaczką.
7.DODAJEMY CZOSNEK I IMBIR:
Rozgrzewamy olej ryżowy na patelni. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Dodajemy na patelnię. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, a potem również wrzucamy go na patelnię. Smażymy przez 1-2 minuty.
8.DODAJEMY KURCZAKA:
Zwiększamy ogień, a potem dodajemy kurczaka i podsmażamy go, aż lekko się zarumieni.
9.DODAJEMY DYMKĘ I PAPRYKĘ:
Dodajemy białą część dymki oraz pokrojoną paprykę na patelnię. Smażymy, aż papryka zmięknie.
10.DODAJEMY PAPRYKĘ CHILI:
Dodajemy pokrojoną papryczkę chili i mieszamy.
11.DODAJEMY ORZESZKI:
Dodajemy orzeszki ziemne, mieszamy i lekko podlewamy wodą. Nakrywamy pokrywką i dusimy.
12.PODLEWAMY WSZYSTKO SOSEM:
Wlewamy sos na patelnię i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kajeńskim. Podduszamy wszystko przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
13.PODAJEMY KURCZAKA:
Gotowego kurczaka przekładamy do miski i posypujemy dymką i sezamem. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Kurczak gong bao

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

W misce mieszamy trzepaczką sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i mąkę kukurydzianą.

2

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, a potem kroimy wzdłuż w paski, które dzielimy na mniejsze kawałki o długości ok. 3-4 cm.

3

DODAJEMY KURCZAKA DO MARYNATY

Wrzucamy kurczaka do miski z marynatą i mieszamy. Miskę wkładamy do lodówki na 30 minut.

4

KROIMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Paprykę, chili oraz dymkę myjemy i osuszamy. Następnie wyciągamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w małą kostkę. Papryczkę chili także kroimy w cienkie plastry i usuwamy z niej nasiona (jeśli chcemy, aby danie było ostrzejsze, nasiona zostawiamy). Dymkę siekamy w całości.

5

PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY

Kruszymy orzechy, a następnie prażymy je na suchej patelni. Ściągamy orzechy z patelni.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do kubka wlewamy wszystkie składniki sosu, a potem mieszamy je trzepaczką.

7

DODAJEMY CZOSNEK I IMBIR

Rozgrzewamy olej ryżowy na patelni. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Dodajemy na patelnię. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, a potem również wrzucamy go na patelnię. Smażymy przez 1-2 minuty.

8

DODAJEMY KURCZAKA

Zwiększamy ogień, a potem dodajemy kurczaka i podsmażamy go, aż lekko się zarumieni.

9

DODAJEMY DYMKĘ I PAPRYKĘ

Dodajemy białą część dymki oraz pokrojoną paprykę na patelnię. Smażymy, aż papryka zmięknie.

10

DODAJEMY PAPRYKĘ CHILI

Dodajemy pokrojoną papryczkę chili i mieszamy.

11

DODAJEMY ORZESZKI

Dodajemy orzeszki ziemne, mieszamy i lekko podlewamy wodą. Nakrywamy pokrywką i dusimy.

12

PODLEWAMY WSZYSTKO SOSEM

Wlewamy sos na patelnię i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kajeńskim. Podduszamy wszystko przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

13

PODAJEMY KURCZAKA

Gotowego kurczaka przekładamy do miski i posypujemy dymką i sezamem. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1881,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

627 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

23,9 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

49,3 g

Podobne przepisy

Kurczak gong bao - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl