zywieniesportowcow.pl

Japońska zupa z herbaty z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Japońska zupa z herbaty z ryżem

Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
papryka czerwona - 150 g
imbir świeży - 20 g
kapusta pekińska - 150 g
marchew - 125 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
tofu - 200 g
limonka - 0,5 szt.
ryż długoziarnisty - 100 g
herbata zielona - 4 g
kiełki soi - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAPARZAMY HERBATĘ:
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Torebki herbaty zaparzamy w 400 ml wrzącej wody. Parzymy przez 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy. Tofu kroimy w cienkie paski, skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i kroimy w małe plasterki. Kiełki myjemy i osączamy.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Zieloną herbatę i bulion zagotowujemy razem w garnku. Dodajemy marchew, imbir i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, kapustę – gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie tofu smażymy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące. Kiełki dodajemy do zupy i doprawiamy solą, pozostałym sosem sojowym i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Ryż przekładamy do misek na zupę, zalewamy zupą i dekorujemy tofu.
Japońska zupa z herbaty z ryżem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAPARZAMY HERBATĘ

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Torebki herbaty zaparzamy w 400 ml wrzącej wody. Parzymy przez 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy. Tofu kroimy w cienkie paski, skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i kroimy w małe plasterki. Kiełki myjemy i osączamy.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Zieloną herbatę i bulion zagotowujemy razem w garnku. Dodajemy marchew, imbir i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, kapustę – gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie tofu smażymy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące. Kiełki dodajemy do zupy i doprawiamy solą, pozostałym sosem sojowym i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Ryż przekładamy do misek na zupę, zalewamy zupą i dekorujemy tofu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

967,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

241,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy

Japońska zupa z herbaty z ryżem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl