Zupa szpinakowa z fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BIAŁĄ CZĘŚĆ
dymki oraz czosnek siekamy i smażymy na gorącej oliwie z oliwek aż do zeszklenia.
POSYPUJEMY MĄKĄ I
krótko podsmażamy.
ZALEWAMY GORĄCYM BULIONEM
i doprowadzamy do wrzenia.
DODAJEMY MROŻONY SZPINAK
i gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut do momentu, aż szpinak się rozmrozi, mieszając od czasu do czasu.
SZCZYPIOR DYMKI KROIMY
bardzo drobno.
FETĘ KRUSZYMY I
mieszamy ze szczypiorkiem.
ZUPĘ DOPRAWIAMY ŚMIETANĄ
i lekko miksujemy.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i gałką muszkatołową do smaku.
PODAJĄC, POSYPUJEMY ZUPĘ
kawałkami fety zmieszanej ze szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
874 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
218,5 kcal
Tłuszcz
17 g
Węglowodany
8,8 g
Błonnik
8,7 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem
W tłusty czwartek marzy Ci się coś bardziej wytrawnego? Przygotuj pączki bez drożdży wg tego przepisu i przekonaj się, że ten przysmak wcale nie musi być słodki.

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Pistacjowa karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faworki z piekarnika
Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Omlet z szynką i serem
Omlet z serem i szynką to klasyczne danie pochodzące z Francji, które idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację. To prosty i sycący posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Nie czekaj i zrób go razem z nami!