Sernik z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO MĄKĘ MIESZAMY
z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
MASŁO KROIMY W
kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
DELIKATNIE WYRABIAMY, STOPNIOWO
dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę.
CAŁOŚĆ WYRABIAMY NA
jednolitą masę.
GOTOWE CIASTO DZIELIMY
na dwie części (2/5 i 3/5).
WIĘKSZĄ CZĘŚĆ WSTAWIAMY
do lodówki na mniej więcej godzinę.
Z MNIEJSZEJ FORMUJEMY
wałek i wstawiamy do zamrażarki.
SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm).
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote).
UPIECZONY SPÓD
wystudzamy.
MASA SERNIKOWA MASŁO
rozpuszczamy i studzimy, aby w momencie użycia nie było gorące.
JAJKA UBIJAMY Z
cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny.
TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ
wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód.
WIŚNIE DOBRZE ODSĄCZAMY
z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.
PIANA Z BIAŁEK
Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie.
NA CAŁOŚĆ ŚCIERAMY
drugą część zamrożonego ciasta.
PIECZEMY 50-55 MINUT
w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
PO UPIECZENIU I
wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
TEGO TYPU SERNIK
możemy przygotowywać z innymi owocami, np.
BRZOSKWINIAMI, ANANASAMI.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7286,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
910,8 kcal
Tłuszcz
43,3 g
Węglowodany
118,1 g
Błonnik
15,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Tonic espresso
Tonic espresso to harmonijne połączenie świeżo parzonej kawy z orzeźwiającym smakiem toniku, które cieszy swoim egzotycznym smakiem. Napój ten ochoczo pijany jest w modnych kawiarniach i restauracjach, ale z nami bez trudu przyrządzisz go w domu! Jak przygotować odświeżającą kawę z tonikiem? Odkryj nasz przepis na ten modny napój!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Pomidorowa zupa krem z pulpetami z indyka
Pyszna, pomidorowa zupa krem z dodatkiem aromatycznych pulpetów z indyka z serem feta. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków w śródziemnomorskim stylu.

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.