zywieniesportowcow.pl

Zupa śledziowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Zupa śledziowa

Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
295 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śledź filet - 6 szt.
woda - 1 l
śmietana 30% - 150 ml
śmietana 18% - 250 ml
cebula - 2 szt.
ziemniak - 4 szt.
ocet - 30 ml
cukier - 2 łyżeczki
ziele angielskie - 8 ziarnek
liść laurowy - 6 szt.
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY ŚLEDZIE:
Do miski wlewamy wodę i moczymy śledzie przez co najmniej 4 godziny, co godzinę wylewając z nich wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
2.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR:
Wlewamy 700 ml wody do garnka i dodajemy do niej listki laurowe, pieprz, cukier i ziele angielskie. Gotujemy przez 10 minut.
3.DODAJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Studzimy.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do wystudzonego wywaru dodajemy śmietany i mieszamy. Śledzia kroimy na duże kawałki i również dodajemy do wywaru. Mieszamy, a na sam koniec zaprawiamy octem i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
5.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, dolewamy wody i solimy. Gotujemy przez 15 minut, a potem lekko je studzimy.
6.PODAJEMY ZIEMNIAKI:
Do misek wkładamy lekko ciepłe ziemniaki i zalewamy schłodzoną rosopitą. Gotową zupę możemy podać ze świeżym koperkiem lub pietruszką.
Zupa śledziowa

Czas przygotowania

295 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY ŚLEDZIE

Do miski wlewamy wodę i moczymy śledzie przez co najmniej 4 godziny, co godzinę wylewając z nich wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli.

2

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Wlewamy 700 ml wody do garnka i dodajemy do niej listki laurowe, pieprz, cukier i ziele angielskie. Gotujemy przez 10 minut.

3

DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Studzimy.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do wystudzonego wywaru dodajemy śmietany i mieszamy. Śledzia kroimy na duże kawałki i również dodajemy do wywaru. Mieszamy, a na sam koniec zaprawiamy octem i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.

5

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, dolewamy wody i solimy. Gotujemy przez 15 minut, a potem lekko je studzimy.

6

PODAJEMY ZIEMNIAKI

Do misek wkładamy lekko ciepłe ziemniaki i zalewamy schłodzoną rosopitą. Gotową zupę możemy podać ze świeżym koperkiem lub pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2780,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

695,1 kcal

🥑

Tłuszcz

40,5 g

🌾

Węglowodany

26,3 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

53,7 g

Podobne przepisy

Zupa śledziowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl