zywieniesportowcow.pl

Zupa krem z topinamburu • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Zupa krem z topinamburu

Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
imbir świeży - 10 g
olej rzepakowy - 100 ml
sól - 1 szczypta
topinambur - 500 g
woda - 200 ml
mleczko kokosowe - 400 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
szczypior cebuli - 24 g
orzeszki piniowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY TOPINAMBUR:
Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski. Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.
2.PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR:
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Dodajemy upieczony topinambur (jedną bulwę odkładamy, by wykorzystać ją do dekoracji), mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy solą. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii. Na środku umieszczamy upieczoną bulwę topinamburu pokrojoną na plasterki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Zupa krem z topinamburu

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY TOPINAMBUR

Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski. Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.

2

PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy upieczony topinambur (jedną bulwę odkładamy, by wykorzystać ją do dekoracji), mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy solą. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii. Na środku umieszczamy upieczoną bulwę topinamburu pokrojoną na plasterki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2691,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

672,8 kcal

🥑

Tłuszcz

58,5 g

🌾

Węglowodany

34,9 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy

Zupa krem z topinamburu - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl