zywieniesportowcow.pl

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem

Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 0,5 szt.
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
kalafior - 0,5 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ser twaróg tłusty - 275 g
woda - 400 ml
ziemniak - 2 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
szczypior cebuli - 24 g
olej z pestek winogron - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Kalafior pozbawiamy liści. Głąb wycinamy, a warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Duże różyczki kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy wodą. Woda powinna w całości przykryć warzywa. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy do miękkości kalafiora i ziemniaków.
3.PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWĄ:
Szczypior kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera kielichowego. Dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Olej przelewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy do temperatury 80°C. Uważamy, by nie przypalić oliwy. Nie zagotowujemy.
4.WĘDZIMY TWARÓG:
Twaróg delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego, przekładamy w całości na patelnię i przykrywamy grubą warstwą siana. Siano podpalamy i czekamy, aż zacznie się dymić. Gdy pojawi się dym, czekamy jeszcze chwilę, by ser dobrze się uwędził.
5.PODAJEMY ZUPĘ:
Ugotowaną zupę dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z wędzonym twarogiem pokruszonym na mniejsze kawałki. Z wierzchu skrapiamy oliwą szczypiorkową.
Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Kalafior pozbawiamy liści. Głąb wycinamy, a warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Duże różyczki kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy wodą. Woda powinna w całości przykryć warzywa. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy do miękkości kalafiora i ziemniaków.

3

PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWĄ

Szczypior kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera kielichowego. Dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Olej przelewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy do temperatury 80°C. Uważamy, by nie przypalić oliwy. Nie zagotowujemy.

4

WĘDZIMY TWARÓG

Twaróg delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego, przekładamy w całości na patelnię i przykrywamy grubą warstwą siana. Siano podpalamy i czekamy, aż zacznie się dymić. Gdy pojawi się dym, czekamy jeszcze chwilę, by ser dobrze się uwędził.

5

PODAJEMY ZUPĘ

Ugotowaną zupę dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z wędzonym twarogiem pokruszonym na mniejsze kawałki. Z wierzchu skrapiamy oliwą szczypiorkową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1748,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

437,1 kcal

🥑

Tłuszcz

40,4 g

🌾

Węglowodany

18,9 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy