Hiszpański gulasz z fasoli i szynki • przepis • składniki • przygotowanie
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
rozgrzej piekarnik do 170-180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.
PRZYGOTOWANIE SZYNKĘ KROIMY
w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i delikatnie oprószamy mąką.
SMAŻYMY NA ROZGRZANYM
oleju na złoty kolor.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego.
BOCZEK KROIMY W
plastry o grubości 1 cm.
NA TŁUSZCZU PO
smażeniu szynki smażymy plastry boczku – również na złoty kolor.
DODAJEMY POKROJONĄ W
kostkę dymkę oraz pokrojone w cienkie plastry: chorizo, czosnek i papryczkę.
CHWILĘ SMAŻYMY, ZALEWAMY
winem, gotujemy i redukujemy płyn o połowę.
DO NACZYNIA ŻELIWNEGO
z szynką dodajemy fasolę z wodą, w której się moczyła.
WLEWAMY SOS Z
boczkiem i warzywami oraz podlewamy bulionem.
DUSIMY DO MIĘKKOŚCI
pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.
170-180°C (MINIMUM 1
godzinę).
CZAS DUSZENIA ZALEŻY
od grubości mięsa.
GOTOWY GULASZ DEKORUJEMY
posiekaną ostrą papryczką i kilkoma gałązkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3375,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
843,8 kcal
Tłuszcz
55,8 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
51,4 g
Białko
51,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz cielęcy po azjatycku
Spróbuj azjatyckiej kuchni według Karola Okrasy! Przygotuj gulasz z cielęciny z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym!

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.