Zupa jagodowa z pianką z białek • przepis • składniki • przygotowanie
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY ZEST Z LIMONKI
Limonkę sparzamy, ze skórki ścieramy zest. Paski skórki odstawiamy do lodówki, przykryte wilgotnym papierem kuchennym. Sok wyciskamy.
PRZECIERAMY JAGODY PRZEZ SITO
Jagody myjemy i przebieramy. Sok jabłkowy wraz z sokiem z limonki zagotowujemy z 75 g cukru. Dodajemy jagody i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zupę miksujemy, przecieramy przez gęste sito. Ewentualnie doprawiamy większą ilością cukru. Studzimy, a następnie dobrze schładzamy w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY PIANĘ Z BIAŁEK
Przed podaniem zagotowujemy w garnku dużą ilość osolonej wody.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
798,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
199,6 kcal
Tłuszcz
2,6 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.

Krem ziemniaczany z kurkami
Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!