zywieniesportowcow.pl

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na zupę dyniową z wyraźnym aromatem azjatyckim! Taka zupa rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Poznaj przepis na zupę dyniową z wyraźnym aromatem azjatyckim! Taka zupa rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
dynia hokkaido - 1 kg
imbir świeży - 1 szt.
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 600 ml
olej kokosowy - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
orzechy ziemne solone - 50 g
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 1 łyżka
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy do miękkości przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Kawałek imbiru obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Gdy warzywa się podsmażą, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i mleczko kokosowe. Ponownie stawiamy na wolny ogień i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Zupę doprawiamy syropem z agawy, sokiem z limonki i solą. Całość miksujemy na gładki krem. Dekorujemy orzechami rozdrobnionymi w moździerzu, listkami kolendry, syropem z agawy i limonką.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy do miękkości przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Kawałek imbiru obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Gdy warzywa się podsmażą, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i mleczko kokosowe. Ponownie stawiamy na wolny ogień i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Zupę doprawiamy syropem z agawy, sokiem z limonki i solą. Całość miksujemy na gładki krem. Dekorujemy orzechami rozdrobnionymi w moździerzu, listkami kolendry, syropem z agawy i limonką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1902,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

475,7 kcal

🥑

Tłuszcz

38 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl