zywieniesportowcow.pl

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami • przepis • składniki • przygotowanie

Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami

Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 50 ml
kaczka pierś - 400 g
cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta czerwona - 0,5 szt.
miód - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
woda - 2 łyżki
kluski na parze - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PIERŚ KACZKI:
Umytą i oczyszczoną pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry tak, by nie naruszyć mięsa. Smażymy skórą do dołu na suchej, początkowo nierozgrzanej patelni. Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tłuszcz się wytopi, delikatnie zwiększamy ogień. Smażymy ok. 7 minut, aż skóra się zarumieni.
2.PIECZEMY PIERŚ KACZKI:
Pierś kaczki przekładamy do formy i pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odkładamy, by mięso odpoczęło.
3.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy tymianek porwany na kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się skarmelizuje.
4.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Na patelni, na której smażyła się kaczka, podgrzewamy miód. Dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy. Redukujemy płyn.
5.GLAZURUJEMY KACZKĘ I GOTUJEMY PYZY:
Podpieczoną kaczkę przekładamy na patelnię z odparowaną glazurą. Glazurujemy z obu stron. Pyzy gotujemy według wskazań na opakowaniu.
6.PODAJEMY DANIE:
Kaczkę układamy na talerzu na warstwie kapusty, polewamy glazurą i kroimy w plastry. Podajemy z gorącymi pyzami.
Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PIERŚ KACZKI

Umytą i oczyszczoną pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry tak, by nie naruszyć mięsa. Smażymy skórą do dołu na suchej, początkowo nierozgrzanej patelni. Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tłuszcz się wytopi, delikatnie zwiększamy ogień. Smażymy ok. 7 minut, aż skóra się zarumieni.

2

PIECZEMY PIERŚ KACZKI

Pierś kaczki przekładamy do formy i pieczemy jeszcze ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odkładamy, by mięso odpoczęło.

3

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy tymianek porwany na kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się skarmelizuje.

4

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Na patelni, na której smażyła się kaczka, podgrzewamy miód. Dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy. Redukujemy płyn.

5

GLAZURUJEMY KACZKĘ I GOTUJEMY PYZY

Podpieczoną kaczkę przekładamy na patelnię z odparowaną glazurą. Glazurujemy z obu stron. Pyzy gotujemy według wskazań na opakowaniu.

6

PODAJEMY DANIE

Kaczkę układamy na talerzu na warstwie kapusty, polewamy glazurą i kroimy w plastry. Podajemy z gorącymi pyzami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1996,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

499,2 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

79,2 g

🥬

Błonnik

29,2 g

💪

Białko

29,2 g

Podobne przepisy

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl