Piada wraps • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY RUKOLĘ
Rukolę skrapiamy oliwą (2-3 łyżki) i sokiem z cytryny (1/2 szt.). Całość dokładnie mieszamy rękoma.
DOPRAWIAMY SER
Serek w stylu włoskim przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę (4-5 łyżek) i sok z połowy cytryny. Całość rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.
PODPIEKAMY PIADY
Rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na suchą i rozgrzaną patelnię kładziemy jeden placek. Podpiekamy go przez kilka sekund z każdej strony.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Mozzarellę kroimy w plastry. Na połowę podpieczonej piady wykładamy: ser, następnie rukolę i plastry mozzarelli. Każdy plaster mozzarelli smarujemy zielonym pesto. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Na sam koniec wykładamy włoskie wędliny: salami i szynkę parmeńską (kilka plastrów). Gotową piadę składamy na pół i przekładamy na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4342,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1085,6 kcal
Tłuszcz
68,6 g
Węglowodany
71,7 g
Błonnik
45,9 g
Białko
45,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuchy na maślance
Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.